Muftija akademik Aziz ef. Hasanović u pratnji tajnika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj mr.sc. Nermin ef. Botonjića i rukovoditelja Centra za certificiranje halal kvalitete dr. Aldin Dugonjića, dana 9.10.2020./22.2.1442. H.g., petak, posjetili su Medžlis Islamske zajednice Pula.

 

Prilikom posjete Muftija je prije džume namaza održao Sjednicu s članovima Izvršnog Odbora MIZ Pula i Inicijativnim Odborom za kupnju zemljišta za izgradnju budućeg Islamskog Centra u Puli.

 

Tijekom Sjednice Muftija je prisutne upoznao sa samim tijekom rješavanja pitanja kupnje zemljišta za buduće vjerske aktvnosti na području Medžlisa Islamske zajednice Pula, te je jednoglasno donešena Odluka da se ide u pravcu potpisivanja Ugovora s prodavateljem i kupnjom zemljišta koje se nalazi u naselju Šijana, točnije Monte Šerpo (Monte Serpo) jednom od sedam pulskih brežuljaka. Navedeno naselje se nalazi u istočnom dijelu grada Pule. Ugovor je potpisan te Islamska zajednica u Hrvatskoj i Medžlis Islamske zajednice Pula bogatiji su za 16 700 m2 građevinskog zemljišta.

 

Muftija je na džuma namazu održao hutbu (vjerski govor petkom) na kojoj je istaknuo neadekvatan sadašnji prostor Medžlisa Pula, te se osvrnuo na daljnje planove u rješavanju ovog problema. Nedostatak molitvenog i pratećeg prostora kronični je problem Zajednice u Puli kojoj na ruku ne idu ni postojeći kapacitet ni sama lokacija koju je nužno promijeniti kako bi se kvalitetno riješilo ovo pitanje, kako po Zajednicu tako i po širu društvenu zajednicu.

Muftija Hasanović je pred prisutnim vjernicima izrazio svoje zadovoljstvo sadašnjom organizacijom i stanjem vjerskog života muslimana na području MIZ Pula te snažno podržao i pozvao prisutne, ali i sve druge na sudjelovanje u projektu kupnje zemljišta za budući Islamski Centar u Puli.

Muftija se u svom obraćanju zahvalio svim članovima MIZ Pula što pomažu i unapređuju Islamsku zajednicu u Hrvatskoj, istaknuvši da je svaka, pa tako i ova generacija muslimana svjesna važnosti vremena u kojem živi, svoje uloge i svrhe na ovom svijetu kao i trajnog dobra kojeg treba ostaviti iza sebe.

Današnja generacija muslimana u Puli i okolici smatra se i osjeća počašćenom što ih je Uzvišeni Allah, dž.š. odabrao da budu dio projekta kupnje zemljišta za gradnju i izgradnju Islamskog centra u Puli.

U Puli, najvećem i najmnogoljudnijem gradu u Istarskoj županiji, muslimani žive već generacijama, a dugogodišnja potkapacitiranost prostora, te nemogućnost razvoja sadržaja  posebno za mlađu populaciju koja se odgaja i obrazuje u Puli, dovela je do ideje o potrebi gradnje Islamskog Centra u Puli.

Izgradnjom Islamskog Centra u Puli, muslimani, te cjelokupna Islamska zajednica dobila bi adekvatan i odgovarajući prostor koji će zadovoljiti potrebe današnjih, ali i budućih muslimana Pule, Vodnjana, Rovinja i okolice za nesmetanim vjerskim životom, istaknuto je u hutbi Muftije akademika Aziz ef. Hasanovića.

Muslimani Pule i okolice već više desetljeća, pritisnuti potrebom, sanjaju najljepši san, a to je adekvatan prostor sa svim potrebnim sadržajima, protkan vjerničkim ugođajem gdje će se i osjećanja i potrebe za očuvanje vjerskog identiteta mladih i budućih generacija u punini zadovoljiti.

Nadamo se da ćemo svi zajedno uz Allahovu dž.š., pomoć i Milost, ali i uz podršku dobronamjernih ljudi isto i ostvariti, a to je Projekat izgradnje Islamskog Centra u Puli. Amin!

 

Svoje donacije možete izvršiti putem sljedećeg računa:

 

Svoje donacije možete izvršiti putem sljedećeg računa:

Primatelj: Islamska zjednica u Hrvatskoj-Izgradnja Centra Pula,

Iban: HR6823400091510429267

Za uplate izvan R. Hrvatske:

Iban: HR6823400091510429267

Privredna banka Zagreb, Račkog 6, 10 000 Zagreb, Croatia

Swift code: PBZGHR2X