Prošlog tjedna, muftija Hasanović otvorio je Omladinski klub mladih u Rijeci koji je dobio svoje nove prostorije prilagođene planiranim aktivnostima OKM-a. Mladi OKM vide kao mjesto stalnog okupljanja i kreativnog provođenje slobodnog vremena. Otvaranju OKM nazočio je veliki broj mladih koji su i sami sudjelovali u nekim dijelovima kreiranja prostorija zajedno sa svojim imamom Hidajetom ef. Hasanovićem.

Također, u Rijeci su se okupili polaznici/e Balkanske omladinske škole kako bi čuli predavanje muftije i predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, dr. Aziza ef. Hasanovića. Muftija je mladima govorio o Islamu u kontekstu Europske zbilje. Mladima je dao na znanje da su nada i budućnost Zajednice, te da imaju slobodu sami kreirati programe koje žele imati unutar Zajednice. Islamska zajednica u Hrvatskoj tijekom duljeg vremena pokazuje se kao integrativni čimbenik hrvatskog društva. Organiziranim događajima jednako kao i sudjelovanjem u aktivnostima drugih organizatora doprinijela je brendiranju Zajednice kao miroljubive, kooperativne I tolerantne zajednice koja potiče integraciju, međureligijski I međukulturalni dijalog. U svoje aktivnosti uključivala je predstavnike/ce različitih religija, te u svakoj prilici u tuzemstvu I inozemstvu promovirala uređene I dobre odnose RH I Islamske zajednice kao manjinske vjerske zajednice u RH. IZ koristi sve prilike da promiče islam kao vjeru punu ljubavi, vjeru otvorenog uma, vjeru punu dobročinstva i vjeru bez ikakvog zastranjivanja. Islamska zajednica u Hrvatskoj povodi programe preveniranja zastranjivanja te hrvatske džamije I islamske centre pozicionira kao mjesta susreta različitih vjera i kultura, što doprinosi činjenici da je Islamskoj zajednici u Hrvatskoj pošlo za rukom da na ratištima u svijetu nema pripadnika iz RH.

Muftija je potakao mlade na razmišljanje jednako kao i motivirao ih da rade više na sebi i svojim kompetencijama, a radeći na sebi sposobniji su doprinositi i Zajednici koja ovisi od njih.

Muftija je ovom prilikom mlade upoznao i s knjigom Razumjeti islam koju je Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj izdao krajem prošle godine. Muftija kao autor knjige bio je gost Kluba knjige koji je organiziran u okviru Balkanske omladinske škole koju provodi Centar za kulturu dijaloga-CKD u suradnji s Islamskom zajednicom u Hrvatskoj i Uredom za tursku dijasporu i srodne narode Vlade Republike Turske. Knjigu autora Hasanovića predstavili su i mladima više približili Mirza ef. Mešić, voditelj Ureda za da'wu i mladež i Nermin ef. Botonjić, tajnik i šef kabineta muftije. Knjiga obuhvaća najznačajnije teme, obrađene temeljem izvora vjere, kako bi svatko mogao dobiti informacije o islamu. Knjiga propagira zalaganje za dobro uopće, za svakoga I prema svima, te čitatelju/ici pomaže jasnije uočiti raskorake između teorije i prakse i prepoznati zloupotrebu vjere.    

Sutradan su se mladi ponovo okupili u okviru aktivnosti Balkanske omladinske škole, i to povodom zajedničkog gledanja filma The Mule. Poslije filma nastavili su se družiti uz refleksiju na pogledani film i izvodeći poruke filma zajedno sa svojim imamom Hidajetom ef. Hasanovićem.

Nejra Kadić Meškić