Na poziv ministra vakufa i islamskih pitanja Države Katar dr. Gajs bin Mubareka Al-Quvarija muftija dr. Hasanović u pratnji g. Halida Yassina u periodu od 9. d0 15. 05. Boravio je u Državi Katar. Poziv je upućen za sudjelovanje na konferenciji koju već petu godinu organizira Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja pod nazivom „I On im sigurnost daje“. Prigoda je to da se vjerski autoriteti susretnu i raspravljaju o aktualnim pitanjima i sve većim izazovima s kojima se muslimani danas susreću.

U ponedjeljak 13. 05. za učesnike konferencije emir Države Katar Njegovo visočanstvo Temim bin Hamed Al- Thani na svom dvoru priredio je iftar kako bi obavio molitvu/namaz i iftario zajedno sa sudionicima konferencije. O značaju ove konferencije najbolje govori činjenica da je bio izravan prijenos nastupa svih sudionika na javnom servisu Države Katar kao i na Al Jazeeri.

Sa ovih prostora na konferenciji su sudjelovali reis-ul-ulema dr. Husejn ef. Kavazović, predsjednik Mešihata/muftija IZ u Sloveniji dr. Nedžad Grabus i predsjednik Mešihata/muftija IZ u Hrvatskoj dr. Aziz Hasanović.

Muftija dr. Hasanović iskoristio je boravak u Kataru i posjetio Ministarstvo vakufa i islamskih pitanja i susreo se sa ministrom dr. Gajs bin Mubarakom Al-Quvarijem i njegovim suradnicima. Zaključeno je da je suradnja dobra i razmotrene su nove mogućnosti. Muftija je posjetio i druge institucije s kojima Mešihat surađuje.