Na poziv generalnog tajnika Svjetske islamske lige/RABITA/ Nj. E. Muhameda bin Abdul Kerima El -'Ise, muftija akademik Aziz ef. Hasanović u pratnji g. Halida Yassina boravio je u Mekki od 25.-30. svibnja. Poziv je upućen za sudjelovanje na konferenciji pod radnim nazivom "Vrijednost razumijevanja umjerenosti i središnjeg puta u Kur'anu i Sunnetu". Konferencija je organizirana pod visokim pokroviteljstvom  čuvara dvaju harema, njegova visočanstva kralja Saudijske Arabije Selmana bin Abdul Aziza Ali Sauda. Tema je okupila preko tisuću muftija, učenjaka, ministara, raznih profila znanstvenika iz cijelog svijeta, a skup je završio donošenjem "Mekanske povelje" koja je rezimirala trodnevna izlaganja i rasprave. Riječ je o vrlo značajnom dokumentu koji je rađen po uzoru na Medinsku povelju. Prilika je ovo bila da se muftije međosobno upoznaju, izmjene iskustva i definiraju određene smjernice u narednom periodu. Kako je konferencija održavana u Mekki u zadnjoj trećini mjeseca ramazana prilika je to bila da se obavi 'umra i na taj način imanski osnaži.
Sa ovih prostora na konferenciji su sudjelovali predsjednik Mešihata IZ u Sloveniji muftija dr. Nedžad Grabus, predsjednik Mešihata IZ u Srbiji muftija dr. Mevlud Dudić, reis -ul -ulema u miru dr. Mustafa Cerić te muftija iz Albanije. 

Sastanak muftije i generalnog tajnika Svjetske islamske lige

Tijekom boravka u Mekki muftija je održao sastanak sa generalnim tajnikom Svjetske islamske lige Nj. E. Muhamed bin Abdul Kerimom El-'Isom. Muftija se zahvalio na pozivu i mogućnosti sudjelovanja na ovoj značajnoj konferenciji. Konstatirana je dobra suradnja Mešihata i Svjetske islamske lige, ali su razmotrene i mogućnosti za jačanje suradnje posebno na polju znanosti, kulture i infrastrukture. Razmotrena je mogućnost potpisivanja protokola o suradnji kojim bi se definirale određene aktivnosti. Generalni tajnik se zahvalio muftiji na svemu što čini služeći islamu i muslimanima, a time doprinoseći i društvu u cjelini. Muftija je uputio službeni poziv generalnom tajniku g. Ei-'Isi da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj što je sa zadovoljstvom prihvatio. 

Muftija u audijenciji kod kralja Saudijske Arabije

Tjekom održavanja konferencije u Mekki delegaciju muftija u kojoj je bio  akademik Hasanović primio je kralj Saudijske Arabije Nj. V. Selman bin Abdul Aziz Al Saud. Delegaciju je predvodio vrhovni muftija Saudijske Arabije šejh Abdul Aziz Alu Šejh koji je upoznao kralja o konferenciji i usvojenoj Mekanskoj povelji. Tom prigodom uručena je Povelja Kralju nakon čega se obratio prisutnima i pozvao na jedinstvo ummeta.
Koristimo ovu prigodu da se zahvalimo direktoru Ureda Rabite u Sarajevu g. Abdullahu Kari' na organiziranju i kvalitetnom putovanju i uspješno realiziranoj posjeti Saudijskoj Arabiji.