Muftija u službenom posjetu Sharjah

Na poziv vladara Sharjah Nj. V. šejha Sultana bin Muhameda Al-Kasimija muftija akademik Aziz ef. Hasanović u pratnji koordinatora za arapsko-islamski svijet g. Halida Yassina boravio je od 16.-20. u ovom Emiratu. Muftiju je primio vladar šejh Sultan Al-Kasimi koji je izrazio dobrodošlicu i pokazao interes za rad i aktivnosti Islamskog centra u Zagrebu kojeg je najvećim dijelom financirao tijekom izgradnje prije 35 godina. Muftija je iskoristio priliku da upozna šejha Kasimija sa svim aktivnostima u Islamskom centru u Zagrebu te se zahvalio šejh Kasimiju na svemu što je učinio za jačanje naše zajednice izgradnjom Islamskog centra u Zagrebu. Muftija je prenio selame uvaženog muftije Ševke ef. Omerbašića koji već 35 godina pronosi lijepe utiske sa susreta sa šejhom Al-Kasimijem. Muftija je iskoristio ovu priliku da uruči povelju "Utemeljitelj Islamske zajednice u Hrvatskoj" koju je Mešihat Islamske zajednice dodijelio 2016. godine tijekom obilježavanja sto godina službenog i institucionalnog priznanja islama u Hrvatskoj. Šejh Kasimi bio je ganut ovom gestom te se zahvalio muftiji na ovoj povelji te se prisjetio mnogih detalja koje pamti iz vremena izgradnje centra u Zagrebu. Muftija je pozvao šejh Kasimija da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj posebno Islamski centar u Zagrebu da se na licu mjesta uvjeri u sve aktivnosti koje se provode u Centru i koje su Islamski centar u Zagrebu uvrstile u svjetske islamske kulturne centre - od znanstvenih simpozija do natjecanja u učenju Kur'ana, raznih konferencija koje imaju međunarodnu dimenziju. Ako Bog da zdravlja šejh Kasimiju očekuje se njegov posjet.

 

Muftija sudjelovao na svečanosti Svjetskog dana arapskog jezika

Drugi dan posjete Emiratu Sharjah muftija je sudjelovao na velikoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana arapskog jezika. Svečanosti je nazočio i šejh Sultan bin Muhamed Al-Kasimi koji je dodijelio posebne nagrade profesorima koji daju najveći doprinos razvoju i proučavanju, a time i očuvanju arapskog jezika. 

 

 Muftija posjetio Univerzitet Kasimija u Sharji

Isti dan muftija je posjetio Univerzitet Kasimija u Sharji gdje se susreo sa rektorom prof. dr. Rašidom Salimom. Rektor je upoznao delegaciju sa pet članica ovog Univerziteta i pokazao spremnost da naši studenti mogu doći na studije kod njih. Trenutno Univerzitet Kasimija ima blizu 5000 studenata iz 79 zemalja. Uvjeti za studiranje i stanovanje su vrhunski i premašuju najviše standarde koji vrijede inače kada su u pitanju smještaj studenata i radno okruženje.

 

Muftija posjetio Svjetsku akademiju za arapski jezik

Treći dan svog boravka u Sharji muftija je posjetio Svjetsku akademiju za arapski jezik gdje ga je primio generalni tajnik prof.dr. Muhamed Safii Musteganimi sa suradnicima. Razgovaralo se o međusobnoj suradnji posebno Instituta za arapski jezik i islam Mešihata Islamske zajednice i Svjetske akademije za arapski jezik. Pokazana je obostrana želja i spremnost za suradnjom.

 

Muftija posjetio Akademiju za proučavanje Kur'ana u Sharji

Tijekom boravka u Sharji muftija je posjetio Akademiju za proučavanje Kur'ana u Sharji. Tom prigodom susreo se sa generalnim tajnikom dr. Sherzadom Abdulrahmanom Taherom. Domaćin je upoznao goste sa programima Akademije kao i gradnjom novih prostora koji će biti u funkciji za tri mjecesa. Kompleks koji se radi vrijedan je sto milijuna dolara. Muftija je prezentirao kako i na koji način Islamska zajednica u Hrvatskoj čuva, podučava i potiče učenje Kur'ana. Polazeći od mekteba, preko škola Kur'ana, proučavanjem u našoj gimnaziji do natjecanja u učenju Kur'ana koji ima svjetsku dimenziju. Otvorena je mogućnost suradnje na više razina o čemu će se nastaviti razgovarati tijekom uzvratne posjete Islamskoj zajednici u Hrvatskoj.