Muftija na međunarodnom znanstvenom simpoziju u Omanu


Na poziv ministra Vakufa i islamskih pitanja Sultanata Oman Nj. E. šejh Abdullaha bin Muhameda Es-Salimija, muftija akademik Aziz ef. Hasanović sudjelovao je na 15. međunarodnom znanstvenom simpoziju koji se odražava u Muscatu glavnom gradu Sultanata Oman. Simpozij je organiziran pod visokim pokroviteljstvom Nj. V. sultana Kabusa u periodu od 1.- 4. 12. Ovogodišnji simpozij posvećen je temi "Šerijatski, kulturološki, civilizacijski aspekti vode i suvremena tretiranja iste". Simpozij je okupio veliki broj znanstvenika, šerijatskih stručnjaka, muftija iz 55 zemalja koji su interdisciplinarno i vrlo odgovorno pristupili ovoj temi. Imajući u vidu ljudsku neodgovornost i sve veću zagađenost okoliša i voda uopće, vrijeme je da se o važnosti ove teme progovori sa svih motrišta. Izvori islama o tome vrlo jasno govore i ukazuju na vodu kao Božju blagodat te zahtjeva od muslimana da se prema vodi odnose s posebnom pažnjom. Akademik Hasanović uzeo je učešće predsjedavajući jednom sesijom. U pratnji muftije bio je g. Halid Yassin koordinator za arapsko-islamski svijet, a od pozvanih sa ovih prostora sudjelovao je dr. Mevlud Dudić muftija/predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji.

Susret muftije i ministra Vakufa Sultanata Oman


Boravak u Omanu muftija je iskoristio da se susretne sa ministrom Vakufa Sultanata Oman Nj. E. Abdullahom bin Muhamedom Es-Salimijem. Muftija se zahvalio na pozivu i istaknuo značaj ove konferencije te uputio ministru poziv da posjeti Islamsku zajednicu u Hrvatskoj. Ministar Salimi uzvratio je zahvalu na dolasku i aktivnom učešću na ovoj konferenciji te se pohvalnim riječima dotaknuo Dubrovnika gdje voli ljetovati. Svakako je prihvatio poziv da posjeti našu zajednicu kako bi suradnja dobila veći zamah i ojačala odnose Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Ministarstva vakufa i islamskih pitanja Sultanata Oman. Konstatirana je otvorenost i spremnost za suradnju na polju znanosti, kulture i vjere.

Susret muftije Hasanovića i glavnog muftije Sultanata Oman


Muftija akademik Hasanović posjetio je vrhovnog muftiju Sultanata Oman šejh Ahmeda Bin Hamed El-Halilija. Dvojica muftija iskazali su zadovoljstvo susretom i iskazali su zahvalnost Stvoritelju koji je to omogućio. Izmijenili su informacije o svojim nadležnostima i konstatirali dobru suradnju koju treba nastaviti i proširiti. Osvrnuli su se i na simpozij koji je u tijeku te istakli značaj istog. Muftija šejh Ahmed zahvalio je muftiji Hasanoviću na dolasku i naglasio da su mu vrata uvijek širom otvorena te da ne gleda na uzvratni posjet zbog poznih godina domaćina.