U utorak, 8.10.2019., na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu održana je obrana magistarskog rada Senada Heveševića na temu „Odgojno – obrazovne reforme u svjetlu savremenog muslimanskog mišljenja – pokret „Islamizacija znanja“.

Komisija u sastavu: prof. dr. Nusret Isanović (predsjednik komisije), doc. dr. Ahmet Alibašić (član) i doc. dr. Dina Sijamhodžić Nadarević (mentor) ocijenila je rad najvišom ocjenom. Medžlis Islamske zajednice Osijek i Islamska zajednica u Hrvatskoj ovim su dobili još jednog djelatnika koji će novostečenim znanjima moći obogatiti njihov rad.

Senad Hevešević je sin Kemala i Nure, rođen 6. juna 1989. godine u Rijeci (Republika Hrvatska). Osnovnu školu je završio u malom mjestu kod Labina u Hrvatskoj, a nakon završene osnovne škole upisao je Zagrebačku medresu „Dr. Ahmed Smajlović“ koju je završio s odličnim uspjehom i kao učenik generacije. Nakon medrese, školovanje je nastavio u Tripoliju (Libija) na Univerzitetu islamskog misionarstva gdje je proveo tri godine, do dobro poznatih događaja Arapskog proljeća. Po povratku iz Libije 2011. godine upisuje Fakultet islamskih nauka, smjer Islamska teologija. Diplomirao je 2015. godine s prosjekom 8,57 te je iste godine upisao Master program na FIN-u. Sudjelovao je na susretima mladih teologa, različitim konferencijama, okruglim stolovima i sl. Iz tih susreta posebno se ističe organizacija i sudjelovanje u prikupljanju pomoći stradalima od poplava u maju 2014. godine te organizacija i sudjelovanje u prvoj generaciji studenata teoloških fakulteta različitih vjerskih zajednica koji su zajedno obišli mjesta stradanja različitih naroda tokom rata od 1992 – 1995. Tokom studija je boravio na tromjesečnom angažmanu u džematu London (Ontario, Kanada).

Krajem 2015. godine Senad Hevešević je angažiran kao imam muallim hatib u Medžlisu Islamske zajednice Gunja u Hrvatskoj gdje je proveo malo više od dvije godine, a početkom 2018. godine prelazi na mjesto glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Osijek.

Bio je član Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj 2017 – 2018. godine. Govori arapski i engleski jezik, oženjen je i sa suprugom Nejrom ima sina Muhammeda. Autor je jedne knjige „Objava – oblikovanje nove prepoznatljivosti“ i dva naučna rada koji su u recenziji (rad „Transformativna reforma u misli Tariqa Ramadana i razmatranje njezine primjene na polju obrazovanja“) te poglavlje o Hrvatskoj za 2018. godinu u „Yearbook of Muslims“ koji izdaje Brill. Pored toga, povremeno piše za različite islamske portale i autor je jednog teksta objavljenog u Preporodu pod naslovom „Opšte nerazumijevanje: (ne)kompatibilnost Šerijata i ljudskih prava“.