Nacionalni stožer civilne zaštite donio je odluku o ublažavanju mjera po pitanju ograničenja okupljanja te je epidemiološka služba Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo temeljem istog izdala preporuke kod organiziranja okupljanja u džamijama/mesdžidima.

Prilikom okupljanja u džamijama/mesdžidima obavezno je ispuniti sljedeće uvjete:

 1. Abdest uzeti kod kuće jer će sanitarni čvorovi i abdesthane biti zatvoreni za upotrebu i neće se nikome moći dozvoliti da iste koristi.
 2. Na ulazu u džamiju i mesdžide, obavezno postaviti dozatore s dezinfekcijskim sredstvom. Obaveza je svakog džematlije/džematlijke da dezinficiraju ruke pri ulasku te će o tome voditi računa portiri gdje imaju ili osoba zadužena od strane IOM-a.
 3. Džamije/mesdžide pripremiti na način da se označi jasno pozicija gdje će svaka osoba u safu stajati vodeći računa da je minimalna udaljenost osoba u svim smjerovima 2 metra.
 4. Redovito dezinficirati džamije/mesdžide, a posebno površine koje se često dodiruju poput rukohvata, prekidača, kvaka i sl.
 5. Preporučuje se nošenje zaštitnih maski za lice.
 6. Zabrana rukovanja i dalje ostaje na snazi.
 7. Obaveza je da svaka osoba sa sobom ponese prostirku za obavljanje namaza koju neće dijeliti ni s kim kako bi se spriječila mogućnost širenja zaraze unatoč dezinfekciji.
 8. Ponijeti sa sobom vrećicu ili sl. u koju će se moći odložiti cipele kod ulaska te iste nositi sa sobom kako bi se spriječile gužve na ulasku/izlasku.
 9. Starije osobe, kronični bolesnici kao i osobe sa simptomima (kašalj, temperatura, grlobolja i sl.)  moraju odgoditi svoj dolazak u džamiju/mesdžide.
 10. Gdje postoji mogućnost, potiče se obavljanje molitve na otvorenom.
 11. Obaveza je pridržavati se svih uputa koje budu izdavale osobe zadužene za osiguravanje reda i provedbe mjera.
 12.  Džamije će se djelomično (za džumu i teraviju) otvoriti u petak, 8.5.2020./15.9.1441. Poslije svakog okupljanja obaviti generalno čišćenje i dezinfekciju te izbjegavanje zadržavanja u džamijama/mesdžidima.