12.Konferencija islamske mladeži u organizaciji Ureda za da'vu i mladež Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj koja je okupila oko 250 predstavnika mladih na razini Islamske zajednice u Hrvatskoj sa predstavnicima mladih iz Bosne i Hercegovine (Mreža mladih MIZ Kozarac), Slovenije (Maribor) i Austrije (Graza) još jednom je kroz sveukupan ambijent cjelodnevnog druženja posvjedočila i pokazala važnost okupljanja mladih, neophodnost živog kontakta kroz međusobnu interakciju i razmjenu mišljenja, razmišljanja i iskustava mladih o izazovima i perspektivama kroz tematske radionice.

Tehnički i organizacijski domaćin bio je OKM Zagreb koji je pokazao razinu zrelosti i spremnosti da prethodno tehnički pripremi i ugosti respektabilan broj mladih čije je žarište okupljanja bilo kroz prostorije OKM-a Zagreb, a domaćinstvo Islamske gimnazije dr.Ahmeda Smajlovića kroz podršku u ponudi ručka potvrdilo je sveukupno gostoprimstvo u sklopu Islamskog centra Zagreb.

Program 12.Konferencije koja je nosila znakovit naziv-temu: „Izazovi i perspektive mladih“ započeo je nakon podne-namaza u amfiteatru OKM-a Zagreb sa učenjem Kur'ana kurra hafiza Aziza Alilija, a nakon toga i sa relaksirajućom izvedbom Idriz ef.Hasanovića na instrumentu i nekoliko ilahija hfz.Alilija što je bila odlična uvertira u program Konferencije.

U uvodom dijelu Konferencije, prigodnim riječima i porukama prisutnu omladinu poselamili su u svojstvu domaćina, Mersad-ef. Kreštić koji je predstavio ciljeve konferencije islamske mladeži, a prisutnu omladinu je podsjetio na prvu održanu konferenciju i dvije članice OKM-a koje više nisu među nama, Božjom odredbom su preselile na Ahiret te im je ovom prigodom proučena Fatiha, za rahmetli Nejru Žigu i Hadžere Lutviji sa dovom Svemilosnom da im podari rahmet i magfiret.

Prisutnu omladinu je poselamio i uputio izraze dobrodošlice mr.Nermin-ef. Botonjić, predsjednik MIZ Zagreb kao i  predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj Mirza Šabić koji se prisjetio prvog okupljanja mladih na prostoru bivše države prije 30-ak godina baš u istom prostoru.

Voditelj Ureda za da'vu i mladež mr.Omer-ef. Omanović zahvalivši se članovima Operativnog tima Ureda za da'vu i mladež, ali posebno zagrebačkom OKM-u, odaslao je nekoliko važnih poruka s kojima je želio utisnuti impuls motivacije predstavnicima mladih, poručivši da su upravo oni, Islamska zajednica i da je defincija perspektivne i ambiciozne Islamske zajednice omladina koja se sastaje, povezuje i okuplja na vrijednostima vjere, morala i entuzijazma da razvijaju rad i djelovanja Zajednice.

Glavni moto obraćanja Omer-ef. je bio hadis Allahovog poslanika u kojem se navodi da se „iskoristi mladost prije starosti“.

Središnje obraćanje u prvom dijelu Konferencije imao je predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija dr.Aziz Hasanović koji je ponudio odgovor mladima kako da savladaju izazove svoga vremena i mladosti kroz nekoliko smjernica ili naputaka.

„Živjeti u punini svoje vjere je temeljna postavka i osnova u savladavanju svih životnih izazova, a zatim biti aktivan unutar svoje Zajednice prepoznavajući polje u kojem možemo vlastitim angažmanom, umijećem i vještinama doprinijeti afirmaciji Zajednice koja ujedno afirmira i čuva nas i naš identitet jer vi ste sinovi i kćeri Islamske zajednice, poručio je muftija omladini.

Kroz svoje školovanje i studiranje usvajati potrebno znanje i kompetencije koje će uvijek imati svoju važnost, vrijednost u vremenu, društvu i prostoru i s kojim ćete dati dodatnu vrijednosti sebi ali i Zajednici u kojoj djelujete.

Zasnivanje bračne zajednice ili obitelji je životni cilj kojem kao mladi stremite jer o kvaliteti bračne zajednice ovisi i vaš daljnji napredak u vjeri, moralu i kvaliteti života.

Lijepim islamskim vladanjem, ponašanjem, umijećem ophođenja i komunikacije dajete najbolji primjer drugima i najbolju sliku islama te da budete ponosni što ste muslimani, istakao je u svojoj poruci mladima muftija Hasanović.

Na kraju su uručena priznanja ispred Ureda za da'vu i mladež za dvije članice OKM-a koje su u proteklom periodu pokazale trud i doprinos u svojim sredinama, Editi Medić koja predvodi OKM-a Zagreb i Nejli Baltić, koordinatorici OKM-a Sisak.

Omladina je prisustvovala otvorenju izložbe likovnih radova  „Budi ruža“ u organizaciji turskog kulturnog centra Yunus Emre, uz potporu veleposlanstva Turkiye u Hrvatskoj i Uprave za vjerske poslove Diyanet kroz koju su predstavljena predstavljena 46 likovna rada Ahmeta Sacita Acikgozoglua i 15 njegovih učenika, a radovi su nastali tursko-islamskom tehnikom kaligrafije, iluminacije i minijature.

Nakon ikindije-namaza, uslijedila je tematska radionica „Izazovi i perspektive mladih“ kroz podjelu na skupine mladih i sa podtemama uz zadatak da svaka skupina nakon završetka radionice prezentira zaključke i poruke o svojoj temi što je bilo posebno značajano i vrijedno čuti i osjetiti razmišljanja mladih te smjernice za savladavanje određenih izazova mladih poput depresije, snaga volje u čuvanju vlastitog identiteta i sl.

Drugi dio Konferencije bio je određen za neformalno druženje mladih u prostorijama OKM-a Zagreb, međusobna upoznavanja i uz prigodan koncert ilahija i kasida.

Alem ef. Crnkić