U nedjelju, 6.9.2020., u Islamskom centru Zagreb održana je 6. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dnevni red obuhvatio je izvješće o događajima između dvije sjednice, završetak procesa imenovanja ravnatelja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića, informacije o radovima na Islamskom centru Sisak te sanaciji štete od potresa na Islamskom centru Zagreb, imenovanje novog predsjednika IOM-a Karlovac i člana te razmatranje daljnjeg razvoja infrastrukturnih projekata u Zajednici nužnih za njen dalji razvoj.

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata, osvrnuo se na događaje između dvije sjednice kazavši da je koronavirus donio nove izazove, ali da su do sad poduzete mjere donijele rezultate. U proteklom razdoblju muftija je istaknuo sastanak s predsjednikom Republike g. Zoranom Milanovićem, posjete MIZ Karlovac, imenovanje novog glavnog imama u Karlovcu Almir ef. Šabića, imenovanje novog predsjednika IOM-a Karlovac Semira Čovića. Članovi Mešihata Fatihom su se sjetili rahmetli Sulje Bašića koji je preselio dok je obnašao dužnost predsjednika Izvršnog odbora Medžlisa Karlovac.

Provedbom procedure muftija je izvijestio članove Mešihata da je zaokružen proces izbora ravnatelja Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića te da će u narednom petogodišnjem mandatu ovu dužnost nastaviti obnašati Mevludi ef. Arslani. Muftija je istaknuo da je škola ostvarila značajne rezultate u proteklom razdoblju i poželio je da nastave tim putem i u budućnosti.

Usvojene su procedure za odvijanje nastave u svim obrazovnim ustanovama sukladno epidemiološkoj situaciji. Potvrđen je i novi sastav Školskog odbora.

Edin Safić je izvijestio da radovi na Islamskom centru Sisak polako napreduju i da priljev sredstava diktira dinamiku radova. Muftija je izvijestio o sastanku s novom voditeljicom Ureda TIKA-e u Zagrebu te da se očekuje završetak gradnje u narednoj godini.

Nermin Botonjić je izvijestio o radovima na sanaciji štete koja je nastala nakon potresa. Na Islamskom centru Zagreb, na kupoli Zagrebačke džamije je promijenjena cijela konstrukcija svjetlarnika, odnosno okviri i stakla koji su stradali u potresu. Istaknuta je ogromna zasluga džematlija i prijatelja naše zajednice koji su veliku većinu i materijala i radova donirali i realizirali. Zaključeno je da se svima uruči zahvalnica za veliko dobro koje su učinili.

 

Muftija dr. Aziz ef. Hasanović je upoznao prisutne sa situacijom u Medžlisu Karlovac gdje je došlo do imenovanja novog glavnog imama zbog bolesti njegova prethodnika, te do imenovanja novog predsjednika IOM-a Karlovac nakon preseljenja na Ahiret r. Sulje Bašića. Muftija je rekao da je imenovan novi glavni imam Almir ef. Šabić, a na mjesto predsjednika je izabran Semir Čović nakon završene procedure. Muftija se zahvalio na angažmanu Admir ef. Muhiću, a dovom su se sjetili i r. Sulje Bašića te su poželjeli mnogo sreće i uspjeha novom glavnom imamu i predsjedniku.

Po pitanju infrastrukture, razmatrane su opcije za rješavanje infrastrukturnih pitanja te su usvojeni zaključci.