U subotu je, u čitaonici Islamskog centra Zagreb, održana sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dnevni red sjednice obuhvatio je analizu godišnjih izvješća kao i analizu financijskih izješća za 2018. godinu, otvorena su pitanja vezana uz visinu nisaba i sadekatu-l-fitra, udžbenike za vjeronauk, statusna pitanja zaposlenih, status infrastrukturnih projekata koji su u realizaciji te pitanje pravilnika koji se odnosi na prijevoz djece za vrijeme natjecanja.

Na samom početku sjednice članice i članovi Mešihata su se Fatihom sjetili tragično stradalih u terorističkom napadu na Novom Zelandu.

U izvješću o događajima između dvije sjednice, muftija dr. Aziz ef. Hasanović se osvrnuo na najznačajnije događaje i aktivnosti. 

Analiza pristiglih podataka pokazala je da je u protekloj godini povećan broj članova Zajednice za 257 te da su učinjeni veliki napori u jačanju povezanosti članova i Zajednice kroz posjete. 

Temeljem zakonskih propisa nužne su bile promjene u Statutu Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića te je isti na sjednici nakon potrebnih promjena dobio potrebnu suglasnost osnivača.

Vijeće muftija Islamske zajednice u BiH je donijelo odluku da visina nisaba iznosi 3.404€ ili 25.000 kuna, iz čega proizlazi da je minimalni iznos zekata za ovu godinu 625 kuna, iznos sadekatu-l-fitra ostaje nepromijenjen i ove godine te iznosi 40, 60 i 100 kuna.

Članovi Mešihata razgovarali su i o infrastrukturnim projektima, posebno o Islamskom centru Sisak koji je u izgradnji. Sjednici su prisustvovali i glavni imam iz Osijeka Senad ef. Hevešević i predsjednik IOM-a Osijek g. Mendu Imeri te su iznijeli svoje potrebe po pitanju objekta u Osijeku i trenutno stanje u kojemu se nalaze. 

Muftija je obavijestio prisutne da ćemo imati čast ugostiti reisu-l-ulemu dr. Husejna ef. Kavazovića koji dolazi na 26. simpozij pod nazivom “Religija i nacija” čije otvorenje je zakazano za petak 29.3. s početkom u 16 sati.