S velikim razočaranjem i žaljenjem smo primili vijest o (ne)djelu nepoznatog pojedinca ili grupe osoba s područja Splita koji su, ni manje ni više, poželjeli smrt muslimanima. Znajući da ovakvi natpisi obično dolaze iz odgojnog i intelektualnog prizemlja i da nisu odraz mišljenja velike većine Splićana, željeli bismo napomenuti nekoliko stvari, ako ništa, barem zbog onih koji su ovo i napisali.

Muslimani, su i prije Domovinskog rata kroz svaki mogući segment društva davali svoj doprinos njegovu razvoju. Ovaj proces se može pratiti unatrag nešto više od 100 godina kada je Hrvatski sabor donio odluku o priznanju ravnopravnosti islama s drugim religijama.

Posebno je to bilo istaknuto za vrijeme Domovinskog rata kada su dali veliki doprinos samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske budući da je oko 25000 muslimana sudjelovalo u njenoj obrani, a preko 1180 dalo i ono najvrjednije što ima – svoj život o čemu svjedoče i njihovi suborci. Ne treba zaboraviti da je velikim angažmanom i muftije Ševke ef. Omerbašića osigurano da tadašnje zemlje članice Organizacije za islamsku suradnju zajedno priznaju Republiku Hrvatsku što je prepoznato i od strane Republike Hrvatske, a za promicanje povjerenja, odnosa među narodima, ljudskih prava, tolerancije i skrbi o općoj dobrobiti građana Republike Hrvatske odlikovan je dva puta: Redom Stjepana Radića i Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom.

Nakon Domovinskog rata pa do danas, muslimani se trude i nastoje da na svaki način daju svoj doprinos razvoju i države i društva u cjelini, na njihovoj promociji i izvan granica Republike Hrvatske i istinski je doživljavaju svojom domovinom želeći joj isključivo ono najbolje duboko svjesni da njeno blagostanje znači i njihovo vlastito. Neprestano ističemo činjenicu da Republika Hrvatska ima najbolje uređene odnose kada je u pitanju pozicioniranje vjerskih zajednica što jamči punu dostupnost svih prava zajamčenih Ustavom i zakonodavnim okvirom. Stoga, ako bi i dalje, nakon svega navedenog, postojala želja da se muslimanima u Splitu ili bilo gdje od srca poželi smrt, to će biti indikator stanja zdravlja našeg društva. Dobro danas možda i nije pretjerano na cijeni, međutim to nas ne može pokolebati da putem dobra idemo.

Najoštrije osuđujemo ovaj događaj, ne toliko zbog sebe, već mislimo da ovakvu promociju hrvatsko društvo nije zaslužilo. Hoće li ili neće policija pronaći počinitelje, a pravosuđe procesuirati, nije nevažno i želimo puno uspjeha u tome, ali mislimo da je važnije da kao društvo osudimo i odbacimo bilo koji oblik ponašanja koji za cilj ima širenje netrpeljivosti i mržnje.

muftija akademik Aziz ef. Hasanović

predsjednik Mešihata