U srijedu, 17.11.2021. godine, muftija akademik Aziz ef. Hasanović posjetio je Osijek s delegacijom koju su, pored njega, činili predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj dr. Mirza Šabić i tajnik Mešihata mr. Nermin ef. Botonjić.

U prvom dijelu dana muftija Hasanović je posjetio gradonačelnika Osijeka Ivana Radića kojem je čestitao preuzimanje dužnosti gradonačelnika i poželio sreću u radu na korist svih stanovnika grada Osijeka. Ovom prilikom razgovaralo se i o predstojećim aktivnostima na izgradnji Islamskog centra u Osijeku.

Gradonačelnik Radić izrazio je punu podršku projektu i također je naglasio spremnost Grada Osijeka da svojim kapacitetima pomogne Islamskoj zajednici u izgradnji Islamskog centra koji će, kako je konstatirano na sastanku, dati dodatnu arhitektonsku ljepotu Osijeku, kao i dodatno učvrstiti imidž Osijeka kao multikulturalnog i multikonfesionalnog grada. Delegaciji su se prilikom ove posjete pridružili i predsjednik MIZ Osijek Mendu Imeri i glavni imam MIZ Osijek mr. Senad ef. Hevešević.

U prostorima MIZ Osijek, nakon jacije – namaza, održana je i sjednica Izvršnog odbora MIZ Osijek kojoj je prisustvovao i muftija Hasanović s delegacijom. Sjednica je održana u proširenom sastavu jer su, pored članova izvršnog odbora, sudjelovali i članovi građevinskog odbora za izgradnju Islamskog centra. Ovom prilikom je građevinski odbor i konstituiran, i to s ciljem uključivanja dodatnih savjetodavnih i stručnih snaga za skorašnji početak radova na Islamskom centru u Osijeku.

Tijekom sjednice utvrđen je hodogram nastavka aktivnosti oko izgradnje Islamskog centra i muftija Hasanović je najavio da je planirano da se na sljedećoj sjednici Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj donese odluka o pokretanju procesa izbora izvođača radova.

Konstatirana je pozitivna atmosfera i spremnost na izazove koji predstoje, a muftija Hasanović je tijekom svoga obraćanja naglasio odgovornost vjernica i vjernika MIZ-a Osijek kroz podsjećanje da je upravo ova generacija dobila odgovornost da ostvari amanet brojnih ranijih generacija koje su sanjale Islamski centar u Osijeku koji će svojom arhitekturom i sadržajima biti na ponos svakom stanovniku grada Osijeka i šire. 

 

mr. sc. Senad ef. Hevešević, glavni imam MIZ Osijek