U utorak, 12.04.2022. godine, predsjednik Mešihata muftija akademik Aziz ef. Hasanović posjetio je Medžlis Islamske zajednice Osijek. Uz muftiju Hasanovića, u Osijek je stigao i gospodin Irhad Meheljić, član Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Zajedničkom iftaru priređenom za musafire prisustvovali su članovi izvršnog i građevinskog odbora Medžlisa Islamske zajednice Osijek, a nakon iftara održan je i sastanak na kojem su muftija Hasanović i g. Meheljić predstavili trenutnu situaciju oko izgradnje Islamskog centra u Osijeku. 

Razgovaralo se o pripremama za početak građevinskih radova. Preostali tehnički koraci u pripremi su definirani te je dogovoren vremenski okvir provedbe istih. 

Nakon obavljenog teravih-namaza, muftija Hasanović se obratio okupljenim vjernicama i vjernicima koji su u potpunosti ispunili mesdžid u Osijeku. 

U svom vazu, muftija je naglasio da je iza nas prva trećina ramazana, a da vrijeme pred nama zahtijeva dodatnu aktivnost da bi ramazan proveli na što ljepši način. 

U tom je kontekstu muftija naglasio kur'anski poziv "Požurite ka magfiretu" jer je upravo druga trećina ramazana, po hadisu Muhammeda a.s., trećina magfireta. 

Pozvao je okupljene vjernice i vjernike da nastave s doprinosom i radom na putu izgradnje Islamskog centra te da, uz džamiju, ustraju u izgradnji džem'ata. 

 

mr. sc. Senad Hevešević,

glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Osijek