U ovim jesenskim danima, džamija i IKC u Sisku iz dana u dan dobiva sve više izražajniju prepoznatljivost, vizualnu ljepotu i zaokruženost s kojim privlači poglede prolaznika ali i njihove pozitivne komentare.

Nakon ukrasnog simbola na kupoli u obliku postavljenog alema za koji je glavni imam MIZ Sisak istakao da predstavlja orijentir i kompas u prostoru i vremenu za očuvanje vjerodostojnog identiteta muslimana na ovim prostorima, dva mjeseca poslije i minaret IKC Sisak je zaokružen, oplemenjen unikatnim i grandioznim ukrasom tz.stožcem ili završetkom minareta sa alemom.

U srijedu, 11. studenog /novembra 2020. s početkom u 13 sati u prisustvu reduiranog broja vjernika iz MIZ Sisak zbog trenutnih epidemioloških mjera uz prethodno učenje dove i uz tekbire postavljen je stožac minareta, po visini, izgledu i masivnosti, grandiozan i unikatan, težine od skoro 1,5 tone i visine od 14 metara zaokruženo sa alemom.

Njegovim postavljanjem minaret džamije i IKC-a Sisak dobio je svoju ljepotu, puninu i izražajnost sa respektabilnih 40 metara visine.

Spomenutom radnom ali i simboličnom događaju prisustvovali su predsjednik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj, muftija dr.Aziz Hasanović, zamjenik muftije Mevludi Arslani, predsjednik Sabora IZ-e u Hrvatskoj mr.Mirza Šabić kao i predsj.MIZ Zagreb mr.Nermin Botonjić uz domaćine iz MIZ Sisak, glavnog imama Alem ef. Crnkića i predsj.MIZ Sisak Edina Safića.

Muftija Hasanović prije samog početka postavljanja stožca i alema, proučio je prigodnu dovu, a potom je uz učenje tekbira koji su učeni drhtavim i emotivnim glasovima podignut 14 metara visok završni dio minareta i instaliran na vrhu minareta.

Među prisutnima bio je i Fuad ef. Karaga, umirovljeni sisački imam koji je istakao kako sada sve izgleda drugačije i da džamija poprima svoje razmjere i sa najljepšim simbolima-ukrasima svoju prepoznatljivost.

Stožac minareta kompletan je od inoxa, u proizvodnji Tvornice tehnološke opreme d.o.o. iz Sarajeva, a proces montaže i instalacije koordinirao je Moding junior iz Zagreba.

Postavljanje završetka minareta događa se uoči 4. godišnjice od svečanosti kamena temeljca za izgradnju džamije i IKC-a Sisak koja se dogodila 12. novembra 2016. godine.

Prema terminskom planu radova, nastavljaju se aktivnosti oko ostakljivanja kupole i zatvaranja objekta do kraja godine, kako bi se početkom sljedeće godine pristupilo unutarnjem uređenju IKC-a Sisak.

Alem ef. Crnkić