4. veljače 2020.
Zagreb

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović primila je danas šeika dr. Muhammada bin Abdulkarima Al Issu, generalnog tajnika Lige muslimanskog bratstva i njegove savjetnike koji borave u Hrvatskoj u povodu održavanja Međunarodne konferencije „Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu“  koja se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike.

 

Susretu je nazočio i  muftija  Aziz ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Republici Hrvatskoj  kojem je Predsjednica zahvalila na inicijativi organizacije ovog skupa u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom koja se održava u okviru programa predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.

 

Muhammad bin Abdulkarim Al Issa zahvalio je Predsjednici na sudjelovanju na otvorenju konferencije posebno istaknuvši poruke iz njezina govora o istovjetnosti temeljnih vrijednosti kršćanstva i islama, podsjećajući na Deklaraciju o ljudskom bratstvu potpisane na današnji dan prije godinu dana. Predsjedničino ustrajno zalaganje na promicanju politike mira, tolerancije, suradnje i uvažavanja svih vjera i naroda šeik je posebno naglasio, jer upravo zahvaljujući takvoj politici, Republika Hrvatska uživa ugled zemlja mira, sklada i visokih standarda u poštivanju vjerskih sloboda. Stoga je najavio kako se u Zagrebu planira osnovati Centar za kulturu dijaloga koji će nastaviti razvijati zajedničke vrijednosti u službi čovječanstva, što je temeljna odrednica ove konferencije.

 

Muhammad bin Abdulkarim Al Issa izrazio je nadu kako će Predsjednica Republike s obzirom na svoje dugogodišnje diplomatsko iskustvo i veliki ugled u međunarodnoj zajednici aktivno sudjelovati u radu Centra kao državnica koja je na svjetskoj razini ostvarila rezultate u provedbi politike mira i suradnje.

www.predsjednica.hr