Prvi Ramazan u džamiji i Islamskom centru Sisak daje poseban vjernički doživljaj, ugođaj i osjećanje.

U nedjelju, 09.04.2023. održan je Prvi omladinski iftar u IKC-u Sisak koji je okupio oko 150 mladića i djevojaka, predstavnika mladih OKM Rijeka, OKM Zagreb, OKM Osijek, Mreže mladih Cazin, Mreže mladih Bosanska Dubica i OKM Maljevac (MIZ Karlovac).

Bio je ovo najmasovniji omladinski iftar u organizaciji i domaćinstvu OKM-a Sisak.

Znakovito i simbolično Prvi omladinski iftar u IKC- u Sisak sadržajno i tematski bio je pod sloganom „Moj džemat-moj identitet“ kako bi se naznačila vrijednost džemata u kreiranju mladalačkog islamskog identiteta ali i dala prilika mladima da kroz posteravijsko druženje i program druženja izraze svoje promišljanje i stavove na temu „Moj džemat-moj identitet“.

Obzirom da je većina gostujuće omladine po prvi put posjetila IKC Sisak, prije iftara održana je kratka prezentacija džamije i Islamskog centra Sisak kroz opis arhitektonskog izgleda i specifičnosti sisačke džamije, a nakon toga i kratki obilazak svih prostorija kroz predstavljanje programskih sadržaja koji se realiziraju kroz IKC Sisak.

Nakon iftara, u predteravijsko vrijeme u kongresnoj dvorani IKC-a Sisak otvoren je program omladinskog druženja i ramazanskog razgovora „Moj džemat-moj identitet“, a program je prigodnim riječima i porukama otvorio glavni imam Alem-ef. Crnkić.

-Naš cjelokupan život od rođenja preko djetinjstva i mladosti pa sve do starosti okreće se u i oko džemata. Džemat je naš duhovni dom koji nas podsjeća na važnost i vrijednost onoga što jesmo, čemu pripadamo, u džematu se okupljamo oko vrijednosti i samo u džematu osjećamo životni smiraj, spokoj i oslonac usljed svih životnih izazova, naglasio je Alem-ef. Crnkić, poručivši mladima da onoliko koliko drže do džemata, toliko jačaju svoj identitet, a u mjeri u kojoj čuvaju džemat, toliko su blizu Allahove pomoći i milosti koja je obećana onima koji su u džematu.

Navodeći kako posebno trebamo jačati svijest o dosljednoj primjeni hadisa Allahovog poslanika, s.a.v.s.u kojem je Poslanik naznačio da „ne pripada njegovom ummetu onaj konema poštovanja prema starijima i milosti odnosno razumijevanja prema mladima“, Alem-ef. je poručio mladima da se slobodno izraze u svome doživljaju i percepciji džematate predlože na koje sve načine možemo pomoći u kreiranju njihovog mladalačkog islamskog identiteta.

Pred teravih-namaz, sisačkom džematu se u vazi-nasihatuprigodno obratio hfz.Suad Šahinović te govorio o blagodati i ljepoti doživljenja sisačke džamije te njezinom bereketu na muslimanske porodice.

Nakon teravih-namaza, uslijedio je drugi dio omladinskog programa i ramazanskog razgovora „Moj džemat-moj identitet“ uz mentorstvo i podršku Haris-ef. Opardije kao i moderatorstvo člana OKM-a Sisak Tarika Hajdarevića.

Cilj je bio potaknuti mlade da se izraze na postavljenu temu „Moj džemat-moj identitet“ te su predstavnici mladih vrlo jasno i slobodno artikulirali svoje stavove, promišljanja i doživljaje džemata u kontekstvu vlastitog sazrijevanja i formiranja ličnosti.

Svi su bili jednoglasni u mišljenju da džemat ima nezaobilaznu ulogu u kvalitetnijem profiliranju mlade osobe te jedino džemat nudi određene sadržaje i aktivnosti s kojima se jača svijest o sebi i vlastitom identitetu.

Mnogi su podijelili konkretne ideje i prijedloge o omladinskim aktivnostima unutar svojih džemata ali i podijelili iskustva i izazove odrastanja u manjim džematima u Hrvatskoj kao i u RS entitetu.

U sklopu drugog dijela omladinskog druženja, u pauzama je prisutne milozvučnim glasom i interpretacijom ilahijapočastila mlada članica OKM-a Zagreb, Farije Gaši.

Omladina je nastavila svoje druženje i nakon organiziranog programa te je istaknula kako ovakva druženja na najbolji način jačaju identitet i osjećaj pripadnosti džematu.

 

Alem ef. Crnkić