Ovog Ramazana u svojstvu izaslanika Muftije za Slavoniju bio je raspoređen Alem ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sisak koji je posjete džematima/Medžlisima u Slavoniji realizirao u periodu 16.05.-18.05.2019.

Prva destinacija bio je MIZ Slavonski Brod u četvrtak, 16.05. gdje su izaslanika Muftije dočekali i bili domaćini na iftaru glavni imam Husret ef. Hasanović, predsjednik MIZ Ahmet Mujić i član Sabora IZH Vehid Ibraković.

Nakon ambijentalnog ugođaja iftara u slavonskom tradicionalnom restoranu „Rodino gnijezdo“ , uslijedilo je predteravijsko obraćanje u prostorijama MIZ S.Brod gdje je Alem ef. govorio o privilegijama i vrijednostima ramazanskog vremena te o darovima koje samo Ramazan donosi.

Nakon teravih-namaza uslijedilo je postteravijsko druženje sa džematlijama.

Džuma-namaz je bila predviđena u Gunji, Medžlisu sa prvom i najstarijom džamijom u Hrvatskoj gdje je izaslanika Muftije dočekao gl.imam Idriz ef. Bešić koji je, obzirom da je ovo bila i prva posjeta Gunji uopće Alem ef. proveo i upoznao sa prostorijama Edukativnog centra u Gunji.

U svojoj hutbi Alem ef. je govorio o važnosti naše uključenosti u sve segmente džematskog života te da se prepoznamo u tome kako ćemo djelovati i na one koji nisu dio džematskog ambijenta, a Ramazan je idealna prilika za takvo djelovanje.

Nakon džume-namaza, Alem ef. je prisustvovao Tevhidu na kojem se kratko obratio prisutnim ženama prezentirajući neke oblike rada Vijeća žena MIZ Sisak „Nahla“ s posebnim osvrtom na prvu halal kuharicu, a potom je prisustvovao i dženazi s kojom je zaokružena posjeta Gunji.

U MIZ Vinkovci bio je predviđen iftar u petak, 17.05. za izaslanika Muftije, a susret sa gl.imamom Mirzom ef. Delić je bio u poslijepodnevnim satima., te je Mirza ef. kao pravi domaćin ponudio i posjetu Vukovaru izaslaniku Muftije kako bi po prvi put posjetio taj grad, a bila je to prilika i za susret sa nekim džematijama u Vukovaru koji se bave ugostiteljstvom.

Tokom prediftarskog i iftarskog vremena u Vinkovcima osvjedočili smo se u vrijednost omladine koja se prepoznaje u džematskim aktivnostima servirajući iftar s posebnim elanom,entuzijazmom i spretnošću ali i timskim radom u drugim segmentima džematskog života.
Zadovoljstvo imama je gledati džem'atlije kako se prepoznavaju u hizmetu džematu.
Mirza ef.Delić ima takve džem'atlije jer je godinama vlastitim primjerom pokazao da je on spreman mnogo učiniti za džemat.
Sada džem'atlije uzvraćaju na identičan način.

U obraćanju Alem ef. je pohvalio džematski volonterizam navodeći da se samo iskrenim, predanim i požrtvovanim radom za džemat svih džematlija može džemat vrednovati po kvaliteti, snazi ali i očekivati napredak i prosperitet.

Stići nakon iftara i obraćanja u Vinkovcima na teravih-namaz u MIZ Osijek bio je pravi izazov ali je uspješno savladan te je Alem ef. imao zakazano prigodno ramazansko obraćanje nakon teravih-namaza u MIZ Osijek gdje su ga sa srdačnošću dočekali gl.imam Senad ef. Hevešević i predsjednik MIZ Osijek sa džematlijama.

U svojoj ramazanskoj poruci izaslanik Muftije se posebno osvrnuo na projekat izgradnje džamije u Sisku te povezao sa Osijekom koji je sljedeći u tom hajirli djelu.

Navodeći kako je put izgradnje džamije put prema džennetu, Alem ef. je naglasio kako smo mi počašćena generacija što imamo priliku biti svjedoci i nosioci najvećeg hajr djela.

Razmjenio je i određena iskustva koja su prethodila početku izgradnje džamije u Sisku, a koja bi mogla dobro poslužiti i MIZ Osijek, a nakon teravih-namaza uslijedilo je druženje i ugodan razgovor sa rukovodstvom Medžlisa.