Povodom 6. obljetnice od postavljanja kamena temeljca za Islamski centar u Sisku, u petak, 11.studenog/novembra hutbu je u Islamskom centru u Sisku održao i džumu-namaz imamio mr.sc.Nermin-ef. Botonjić, tajnik Mešihata IZ-e u Hrvatskoj i šef kabineta muftije zagrebačkog, a ujedno i predsjednik Izvršnog odbora MIZ Zagreb.

Nakon muftije i zamjenika muftije, mr.sc.Nermin-ef. Botonjić je treći gost-hatib u Islamskom centru Sisak, a u uvodnom predstavljanju i izrazima dobrodošlice, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić je naglasio kako je MIZ Zagreb pokazao najveću razinu podrške u toku izgradnje Islamskog centra u Sisku kroz najveću prikupljenu sergiju ali je i najveći pojedinačni broj vakifa iz MIZ Zagreb nakon džematlija iz Siska. 

Zahvalivši se ispred sisačkog džemata, Alem-ef. je poručio kako je naš susjedni i bratski Medžlis upravo Medžlis Zagreb s kojim postoje i najintenzivnije veze koje treba i dalje razvijati i njegovati, a nakon otvorenja džamije, najveći broj posjetitelja iz mektepske nastave je dolazio iz MIZ Zagreb.

U svojoj hutbi, Nermin-ef. je povodom 6. obljetnice od postavljanja kamena temeljca za Islamski centar u Sisku istaknuo kako se nikad ne smiju zaboraviti oni koji su dali svoj doprinos, bilo da su još među nama ili su preselili na Ahiret i da ne uskraćujemo svoju zahvalnost onima koji su dali svoj doprinos nastavno na temeljima hadisa Božjeg poslanika Muhammeda a.s. u kojima se kaže: „Tko nije zahvalan ljudima, nije zahvalan ni Allahu dž.š.“

Istaknuvši kako su jasna vizija, iskren nijjet, zajedništvo i ustrajnost neki od elemenata koji su sve ove godine krasili sisački džemat, Nermin-ef. je poručio da je najvažnija razlika između Islamskog centra u punom smislu te riječi i lijepe građevine upravo u nama, odnosno kakvi smo mi, koliko radimo na sebi, koliko ćemo raditi na sebi i koliko smo predani da izgrađujemo sebe i kapacitete u sebi koji su nužni da bi jedan džemat dobro funkcionirao.

S tim u vezi, u svojim porukama, Nermin-ef. je naznačio nekoliko potencijalnih zamki ili slabosti koje ne treba potcjenjivati i sa kojima se trebamo uspješno suočiti, a koje mogu ometati razvoj i prosperitet svakog džemata.

Prva kvaliteta je zdrav i ispravan nijjet koji je polazna osnova svakog našeg djela ili čina i važno je da svoju namjeru ne oskrnavimo hvalisanjem i uzdizanjem koje vodi šejtanskom putu.

Druga važna kvaliteta koju moramo graditi je razumijevanje i blagost prema svima, a posebno među sobom. Nemojmo zaboraviti da je naša vjera uvjetovana međusobnom ljubavlju.

Nema vjere bez ljubavi u ime Allaha dž.š., a gdje stanuje ljubav stanuje i milost, blagost i razumijevanje. Kako Allah dž.š. kaže u suri Alu-Imran u 159. ajetu:  “Samo Allahovom milošću ti si blag prema njima, a da si osoran i grub, razbježali bi se od tebe. Zato im praštaj i moli da im bude oprošteno i dogovaraj se s njima! A kada se odlučiš, onda se pouzdaj u Allaha, jer Allah zaista voli one koji se uzdaju u Njega!” (Alu Imran,159)

 U ovom ajetu Allah dž.š. jasno ukazuje da grubost i oholost rezultiraju time da se ljudi jedni od drugih udaljavaju i da je od Njegove milosti i naša blagost.

Treća zamka su rasprave i sumnjičenja. Znamo za praksu da se u nedostatku informacija nerijetko posegne za nagađanjem, nagađanje je samo po sebi nejasno i nema utemeljenja, ali vodi u sumnje i sumnjičenje, a kako poslanik a.s. kaže za sumnjičenje da je velika laž. Uz to, ne ogovarajmo i klonimo se tuđih poslova, a ako nam je nešto nejasno pitajmo u onoj mjeri koliko nas se tiče.

U zaključnom dijelu hutbe, Nermin-ef. je kao posljednju, četvrtu zamku istaknuo pitanje hijerarhije poručivši da nema organizacije bez hijerarhije, ako je ne poštujemo onda dolazimo do anarhije, dolazimo do razjedinjavanja.

Neka tranzicija iz malog u veliki i prelijepi objekt bude u povećanju duhovne i vjerničke svijesti.

 Držimo se zajedno, poštujmo i volimo jedni druge, jer samo tako možemo zavrijediti Božju milost, oprost i nagradu na ovom i na budućem svijetu.

Alija, radijallahu anhu, rekao je: ”Džemat s problemima bolji je od pojedinca –samca bez problema.“ Zato dolazimo u džamiju, dolazimo u džemat i budimo čvrsto jedni uz druge, zaključio je u svojoj hutbi Nermin-ef. Botonjić.

Alem ef. Crnkić