Dana 30.4.2019. 38 učenika Bošnjačke gimnazije iz Sarajeva posjetilo je Medžlis Islamske zajednice Split u pratnji svoje razrednice prof. dr. Remzije Hurić-Bećirović te prof. Sanjina Mešića i prof. Elmedina Musića.

Omladina MIZ Split dočekala je goste nakon podne namaza u divanhani sa ručkom koji su sami za njih pripremili. Nakon ručka, gosti su uz kavu i kolače imali priliku poslušati izlaganje glavnog imama Vahid ef. Hadžića uz PowerPoint prezentaciju o islamu i muslimanima u RH.

Posebno je naglašen događaj priznanja islama kao ravnopravne religije te sva prava koja su time dana muslimanima, a posebno mogućnost gradnje džamija u Hrvatskoj. Ovu posjetu zabilježili smo zajedničkom fotografijom ispred našeg mesdžida. Profesori nisu krili zadovoljstvo pripremljenim dočekom od strane naše omladine, a druženje smo nastavili šetnjom po Dioklecijanovoj palači gdje smo pokazali sve povijesne i kulturne znamenitosti po kojima je Split poznat.

U ovom prelijepom danu stekli smo nova prijateljstva, razmijenili kontakte te dobili poziv od naših prijatelja za posjetu Sarajevu na koji ćemo se, ako Bog da, u skorije vrijeme odazvati.

Shefkije Doroci