U petak, 11.11.2022. u Islamskom kulturnom centru Sisak utemeljena je tribina koja je namjenjena široj društvenoj javnosti, a na kojoj će gostovati predavači i stručnjaci iz različitih društvenih, humanističkih oblasti kroz koje će razmatrati i problematizirati teme od društvenog značaja i važnosti.

U uvodnom otvaranju tribine petkom, glavni imam Alem-ef. Crnkić je istakao kako će Islamski kulturni centar u narednom periodu sadržajno i konceptualno ponuditi programske sadržaje širokog spektra za društvenu javnost kroz koje će se prezentirati kultura, umjetnost, književnost ali i znanja, spoznaje i istraživanja s područja psihologije, sociologije, medicine i mnogih drugih oblasti.

Islamsko učenje o znanju je vrlo širokog spektra i inkluzivno što znači da svako znanje i spoznaja, koje doprinosi kvalitetnijem i smislenijem življenju čovjeka na ovom svijetu, je pohvalno i preporučeno, poručeno je u predstavljanju tribine petkom.

Prvi gost-predavač mr.sc.Elharun Selimović društvene tribine petkom u IKC-u Sisak bio je klinički psiholog i psihoterapeut u Općoj bolnici u Konjicu koji je održao predavanje na temu: „Kako sačuvati psihičko zdravlje u današnjem vremenu“ te je doveo u korelaciju mnoge vjerske postulate i vrijednosti sa današnjim kvalitetnijim i smislenijim življenjem života.

Govoreći o tome kako smo zatomili duhovnost unutar sebe i prestali biti bliski jedni s drugima odnosno društvena interakcija je svedena na minimum, Selimović je kao najvažniju poveznicu današnje psihologije sa vjerom prepoznao u potrebi rada na osobnom razvoju odnosno preporuci poslanika Muhammeda, a.s. u kojoj je rekao da je najveća borba-borba sa samim sobom odnosno svojim slabostima, nedostacima.

Pozivajući se na mnoge mudrace i drevne filozofe koji su znali sažeti život u nekoliko mudrosti, Selimović je kazao kako u vremenu kada nam mnoge stvari odvlače pažnju i fokus, najvažnije je svoje dragocjeno vrijeme zaokupiti onim što je najdragocjenije, a to je vrijeme između prošlosti i budućnosti, što je sadašnji trenutak kojeg moramo na što kvalitetniji način živjeti.

Naš najveći problem je što živimo u okovima prošlosti, između kajanja i u perspektivi budućnosti, pod pritiskom straha od neizvjesnosti što stvara veliki psihološki pritisak na čovjeka.

Prezentirajući vjerske norme i postulate u islamu, mr.Selimović je kazao kako nijedan vjerski postulat ne postoji, a da nema refleksija na psihološko zdravlje čovjeka, navodeći namaz kao oblik meditacije ili dodira sa samim sobom.

Detektirajući današnje loše navike čovjeka koji stvaraju i jaz unutar porodice, Selimović je istaknuo da da se želje pretvara u potrebe i da često želje budu zahtjev prema bračnom drugu u ispunjavanju obaveza.

Jedna od premisa Selimovića bila je da smo svrhu života zamjenili sredstvima za život i današnja potreba čovjeka je potreba za samoaktualizacijom koja eliminira frustracije i nezadovoljstva u životu.

Uz predavanje promovirana je knjiga „Živi život svoj“ iz koje je nekoliko citata pročitao moderator tribine Alem-ef. Crnkić, a da je predavanje izazvalo posebnu pažnju i zainteresiranost publike govori činjenica da je bilo mnogo pitanja, razmjene mišljenja, izazova i upućivanje smjernica koje je kroz uključivanje u predavanje iznijela Anela Selimović, trener i edukator.

Alem ef. Crnkić