U sklopu društvene tribine petkom u Islamskom kulturnom centru Sisak, u petak, 02. prosinca 2022. održano je multimedijalno predavanje i promocija putopisnog romana fikcijskog karaktera „Putevima Perzije“ autorice Jasmine Dar.

Tribinu je u svojstvu domaćina otvorio glavni imam Alem-ef. Crnkić izrazivši dobrodošlicu prisutnima te naglasivši da je društvena tribina petkom utemeljena sa željom da kroz nju proširujemo obzorja znanja, spoznaje i ljepote života u okrilju kulture, umjetnosti, književnosti i svih elemeneta koji oplemenjuju osobnost i život jednog čovjeka.

S tim u vezi, Alem- ef. je predstavio večerašnju gošću u društvu Haruna Tankovića kao moderatora te istaknuo kako putovanja i upoznavanje naroda, kultura i znamenitosti na najbolji način oplemenjuju karakter čovjeka i otvaraju prostranstva razmišljanja, spoznaje i uma te mu je drago što su prve tribine posvećene iskustvima sa putovanja.

Multimedijalno predavanje i promocija djela „Putevima Perzije“ je bilo strukturirano na neuobičajen i zanimljiv način kroz koji je moderator vodio razgovor sa autoricom djela usmjeravajući je u pitanjima na iskustva susreta sa iranskim gradovima, ljudima i znamenitostima.

U intervalima su projicirani video-klipovi u kojima je na vizualan način prikazano bogatstvo perzijske odnosno iranske umjetnosti, arhitekture i poruke poznatih pjesnika iz Perzije.

Autorica prenosi na umjetnički način priče osoba s kojima se susreće na svom putu, zanimljive anegdote kojima otkriva običaje, kulturu, arhitekturu i povijest jednog naroda te nezaboravne stihove kojima nam približava kulturu, ali i filozofiju Bliskog istoka.

Posebnu ulogu u knjizi zauzima Učitelj – ugledni i poštovani Hafiz koji našoj junakinji u Perziji otvara mnoga vrata, ali koji je uvodi u više duhovne sfere.

Temelj razgovora sa autoricom ali i koncept djela „Putevima Perzije“ je putovanje prostorom, iranskim gradovima kao što su Tabriz, Isfahan, Širaz… No ono što se čini još važnijim je to da je putovanje Perzijom potiče na gnostički put kojim se otvaraju brojna pitanja oko jastva, identiteta, promišljanja o smislu života i svijeta u kojem živimo. 

Nakon prezentacije i predavanja, bilo je i razmjene iskustava sa putovanja od strane prisutnih sugrađana koji su se nedavno vratili sa putovanja iz Irana.