Autor Tekst & foto: H.P.Srijeda, 5.07.2023, 16:54

U velikom amfiteatru Medicinskog fakulteta u Splitu, u organizaciji Splitsko-dalmatinske županije održana je svečanost dodjele priznanja najuspješnijim učenicima i mentorima na državnim i međunarodnim natjecanjima u školskoj godini 2022./2023..

Voditeljica programa Edita Lučić Jelić na samom početku pozdravila je okupljene i najavila izvedbu himne Republike Hrvatske.Himnu "Lijepa naša" otpjevao je tenor Hrvoje Čuić iz Glazbene škole Josipa Hatzea Split uz klavirsku pratnju Jovane Vasić, nastavnica Sanja Erceg Vrekalo.

Posebno je ponosan bio župan Blaženko Boban.

- Čast mi je i zadovoljstvo biti danas ovdje s ovim mladim ljudima. Ove godine čak 85 djece s područja Splitsko-dalmatinske županije prima nagrade za uspjehe na državnim natjecanjima, odnosno za osvajanje prvog, drugog i trećeg mjesta. Ne govorim samo o broju nego i o postotku djece, s kojim se malo koja županija može pohvaliti. To je, prije svega rad njihovih mentora, njihovih učitelja i nastavnika, ali i konceptnog razvoja SDŽ i kroz ICT županiju i Centre Izvrsnosti - kazao je Boban na početku.

Prisjetio se početaka dodjele ove nagrade, kada je u dvorani zgrade Splitsko-dalmatinske županije bilo 15, 16 ili pak 17 nagrađenih učenika. Pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić kazao je da je privilegija biti među mladim ljudima i njihovim mentorima.

- Ovi najbolji učenici postigli su uspjeh na državnim i međunarodnim natjecanjima gdje su se natjecali sa svojim vršnjacima u znanju i struci, bilo da se radi o pojedinačnim, ekipnim ili natjecanjima u glazbi. Ono što nas veseli i raduje, kao osnivače, jest da svake godine raste broj nagrađenih učenika. To je nama vrlo dobra poruka da ustrajemo u ovom radu za kojeg smo i do sad pokazali da nam je namjera ulagati u mlade i obrazovane ljude i budućnost jer oni su ljudi koji će preuzeti bitne funkcije u našem gradu i županiji - kazao je Đonlić.

Splitsko-dalmatinska županija je prva županija u RH koja je uvela nagrađivanje učenika osvajača postignuća na državnim natjecanjima.

- Drago nam je da su druge županije u međuvremenu krenule slijediti naš primjer. Nagrade su simbolične, ali su poruka da se isplati ulagati u sebe i u znanje jer je to jedina vrijednost koji nitko ne može oduzeti mladim ljudima - dodaje Đonlić.

Priznanja i novčane nagrade za 85 učenika

Ukupno 24 učenika naše županije osvojili su 1. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u pojedinačnoj konkurenciji. Za osvojeno 1. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima priznanja je dodijelio župan Splitsko-dalmatinski, Blaženko Boban. 

Nagrađeni su i novčanom nagradom u iznosu od 270 eura.

Ukupno 27 učenika naše županije osvojilo je 2. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u pojedinačnoj konkurenciji. Za osvojeno 1. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima priznanja je dodijelio zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije, Stipe Čogelja.  Nagrađeni su i novčanom nagradom u iznosu od 200 eura.

Ukupno 24 učenika naše županije osvojili su 3. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima u pojedinačnoj konkurenciji. Za osvojeno 1. mjesto na državnim i međunarodnim natjecanjima priznanja je dodijelio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, Tomislav Đonlić.  Nagrađeni su i novčanom nagradom u iznosu od 140 eura.

U ime svih nagrađenih učenika riječi zahvale uputio je Ivan Vukadinović, a u ime mentora riječima zahvale obratila se efendija Vahid Hadžić, glavni Imam Medžlisa islamske zajednice Split. 
 

www.dalmacijadanas.hr