Balkanska omladinska škola u Zagrebu okupila je mlade koji sudjeluju u programu već dva mjeseca na predavanjima koja su bila upriličena od strane zamjenika muftije i ravnatelja Islamske gimnazije, Mevludija ef. Arslanija, mag. arab., profesora na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, hafiza Kenana ef. Musića, više znanstvene suradnice u Institutu za razvoj i međunarodne odnose, dr. sc. Senade Šelo Šabić i mualime Lamije Alili.

Prva tema o kojoj smo govorili tijekom prošlog tjedna bila je Kur'an časni - najveća mu'džiza Muhammeda a.s. Mevludi Arslani, mag. arab., pričao je mladima o specifičnostima, ljepoti i važnosti Kur'ana, kao i značaju istraživanja i upoznavanja svih tih specifičnosti koje Kur'an čine jedinstvenim i tako posebnim.

Gost predavač iz Sarajeva koji se pridružio programu Balkanske omladinske škole bio je i hafiz Kenan Musić. Profesor s Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu poentirao je važnost cijenjenja duhovnih vrijednosti u današnje doba kada sve procjenjujemo i vrjednujemo kroz materijalu prizmu. S mladima je razmijenio mišljenja o izazovima s kojima se susrećemo kao muslimani u različitim okruženjima i različitim trenucima našeg života, promišljanja i spoznaja.

Potom je Škola ugostila i dr. sc. Senadu Šelo Šabić koja je govorila o Europi pred izbore (Brexit). S mladima je analizirala ovu aktualnu temu prolazeći sve faze koje su se javile u postupku izlaska Velike Britanije iz Europske unije, te su zajedno projektirali konačne ishode kao i razgovarali o utjecaju koji će Brexit imati na Republiku Hrvatsku. Spoznaje koje je s nama podijelila poštovana gošća, uveliko su produbile naše razumijevanje ove aktualne situacije.

Još jedan tjedan u Balkanskoj omladinskoj školi završili smo ugodnim i motivirajućim predavanjem naše mualime Lamije Alili koja je govorila o temi Poslanikovi nebeski znakovi – ususret mi'radžu. Inspirirani i nahranjeni i duhovno i intelektualno, mladi su sve više svjesniji činjenice da su oni dio Zajednice i da je Zajednica mjesto njihovog duhovnog jačanja i intelektualnog usavršavanja.   

Pred nama je još jedan mjesec ispunjen predavanjima, radionicama, posjeti kazalištu i druženju u Klubu knjige u okviru Balkanske omladinske škole. Veselimo se svakoj aktivnosti jer okoristi kako svakog individualno, tako i Zajednicu a time i građansko društvo.

 

O ljudskim pravima i islamu i islamskoj arhitekturi pričalo se u Balkanskoj omladinskoj školi u Zagrebu

 

Polaznici/e Balkanske omladinske škole potaknuti su na razmišljanje predavanjem o temi Kompatibilnost islama i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima. Tim povodom, Balkanska omladinska škola ugostila je Idu Alić, univ. spec. politologije. Predavačica je mlade upoznala s različitim stajalištima velikog broja znanstvenika u pogledu ove teme, te uspoređivala stajališta islama i sadržaj Univerzalne deklaracije o ljudskih pravima kroz različite primjere. Detaljnije je analiziran odnos šerijatski stav prema ženama i šerijatski stav prema nemuslimanima, te kako se to gleda kroz prizmu Univerzalne deklaracije.

Pored ove teme, sadržaj Balkanske omladinske škole obogaćen je i predavanjem o temi Islamske arhitekture o kojoj je govorio profesor, mr. sc. Senad Nanić. Profesor je upoznao polaznice/e sa specifičnostima islamske arhitekture vodeći ih kroz primjere iz prakse. Poveznica islama kao religije i arhitekture kao znanosti i umjetnosti upravo odražava pristup koji promiče program Balkanske omladinske škole koji nastoji ukazati mladima neodvojivost znanosti i religije, profesije i religije, životnog iskustva i religije, svakodnevnog života i religije.

Pred polaznicima/ama Balkanske omladinske škole su predavanja u oblasti kulture i integriranog obrazovanje: islamizacije znanja. 

Nejra Kadić Meškić