Omladinski iftar u Cazinu „Budi u kontaktu“

Na poziv Mreže mladih muftijstva bihaćkog kao i Mreže mladih MIZ Cazin, predstavnici Omladinskog kluba MIZ Sisak odazvali su se velikom omladinskom iftaru u Cazinu, u subotu, 23.aprila/travnja 2022. godine.

Omladinski iftar u Cazinu koji je okupio 200 predstavnika mladih iz svih džemata/Medžlisa bihaćkog muftijstva imao je zanimljiv koncept i vizualitet što govori da su domaćini, koordinatori i članovi Mreže mladih muftijstva bihaćkog vodili računa o svim detaljima, a muallima Alma Šahinović je idejni koncept osmislila uz asistenciju i podršku Belmin ef. Bajrića, koordinatora Mreže mladih MIZ Cazin.

Iftar je organiziran u poznatom cazinskom restoranu „Oaza“ , a jedan od koncepata pri organizaciji iftara bio je različit raspored sjedenja odnosno da omladina koja dolazi iz svojih džemata/Medžlisa ima priliku tokom samog iftara uspostaviti poznanstvo i prijateljstvo sa mladima iz drugih džemata.

Pored toga, svakom od prisutnih mladića i djevojaka dodjeljeni su personalizirani rokovnici sa logotipom Mreže mladih muftijstva bihaćkog ali i adresarom odnosno kontaktima na kraju rokovnika svakog od prisutnih mladića i djevojaka i džematom iz kojeg dolazi kako bi se kontakti i interakcija razvijala i nakon održanog iftara.

Sam naziv projekta bilo je i geslo omladinskog iftara „Budi u kontaktu“ s čime se mladi potiču da ostvaruju interakciju uživo kako bi njegovali vrijednosti vjere, kulture i tradicije.

Prije samog iftara, predavanje o važnosti i vrijednosti mladih u islamu sa poučnim primjerima iz života omladine održao je Salih-ef. Haušić, profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi u Sarajevu.

„Mladi i ramazan idu zajedno, a večeras mi je došla potvrda ovih riječi koje je neko nekada rekao. 

Mi smo u toku mjeseca ramazana prisutni na mnogim iftarima, ali ovaj iftar sa mladima iz našeg muftijstva mi spada u red najdražih, poručio je u svom obraćanju muftija bihaćki Mehmed Kudić koji se obratio nakon iftara.

Iftaru je prisustvovao i dovu nakon iftara proučio kao domaćin glavni imam MIZ Cazin Said ef. Mujakić u čijem društvu je bio glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić, kao i hafiz Suad Šahinović i predsjednik MIZ Cazin Haris Ćoralić.

U sklopu restorana „Oaza“ uprizorena je scena bosanske sobe te je omogućeno fotografiranje pojedinačno i skupno svih sudionika iftara uz besplatnu izradu fotografija što je još jedan detalj o kojem su mislili domaćini.

Nakon iftara, mladi su klanjali teravih-namaz u Islamskom centru Ostrožac, Medžlis IZ Cazin, a nakon teravih-namaza upriličeno je domaćinstvo i druženje mladih muftijstvabihaćkog sa gostima, omladinom iz Siska u prostoru Stare medrese gdje su ugodni razgovori, učenje ilahija i kasidanastavljeni duboko u noć. 

Omladina iz Siska prije dolaska na iftar napravila je izlet posjete Bosanskoj Krupi kroz obilazak znamenitosti, Starog grada kao i prigodom dolaska u Cazin, posjetom stare cazinske utvrde što je bila još jedna dimenzija vrijednosti ovog putovanja.

Ulaganje truda, energije i resursa u okupljanje, povezivanje mladih je kontinuirana misija i zadaća Islamske zajednice koju obavlja sa zadovoljstvom s namjerom profiliranja i afirmiranja istinskih vrijednosti s kojim je naše društvo plemenitije i bogatije.

Predstavnici mladih MIZ Sisak