Tvoje vrijeme je tvoj život i kao što se led konstantno topi. Tako ne dopusti da tvoje vrijeme odlazi u propast. 

Vrijeme treba biti stukturirano.Trebaš organizirati svoje aktivnosti u skladu sa dnevnim i noćnim obredima i dodjeliti  si određene aktivnosti u tim periodima. Takvim načinom bit ćeš kontstantno podsjećan na Boga što je nužni sastojak ostvarivanja duhovne sreće.

Nastoj ustajati prije zore, u blagoslovljeno vrijeme i neka ti prve riječi u srcu i jeziku budu sjećanje na Allaha. Pročisti svoje tijelo i prikladno se obuci, sa namjerom služenja Bogu.  Pomoli se kod kuće, a zatim (u skladu sa mogućnostima) se uputi u džamiju smireno i sa sjećanjem na Gospodara obavi  zajedničku molitvu u džematu koja je 27 puta bolja nego obavljanje molitve samostalno. 

Ne propusti činiti ovo dobro djelo. Ne budite nemarni jer velike su koristi za vas u cilju stjecanja znanja u tom djelu. Uostalom, plod znanja je raditi na njemu.

Koristite vrijeme do zalaska sunca u četiri tipa zikra: dove, veličanja, spominjanja i promišljanja (tefekkur).  Razmišljajte o svojim grijesima, blizine kraja (dana, ali i života o.p) te pažljivo planirajte svoj dan sa namjerom čistog obožavanja i poslušnosti Allaha. 

Tokom dana trebao bi se okupirati sa koristima koje ćeš imati na onome svijetu. Koristi svoje vrijeme na četiri načina.

  • Prvi je potraga za korisnim znanjem i to je najbolje iskorišteno vrijeme i najveći stupanj obožavanja. Jer znanje povećava tvoju bogosvjesnost (takvaluk). 
  • Ako nisi u stanju stjecati korisno znanje, koristi ga u dodatnim molitvama ili na jedan od četiri gore spomenute metode zikra. 
  • Treći način jeste pomoć drugome ili razveseliti srce vjenika ili učiniti ostala dobra djela poput posjeta bolesnicima,  nahraniti gladne i sl.
  • Na poslijetku trošiti svoje vrijeme sa ciljem stjecanja opskrbe za pošten život sebe i obitelji je ibadet (bogoslužja), ali pripazi na svoju namjeru i pohlepu jer će ti ona unišititi vjeru.

Kada sunce dođe u suton provedi vrijeme u zikru dok sunce zađe traži oprost od grijeha. Moraš odrediti vrijeme i za obitelj, zajednicu i tekuće životne  stvari prije nego legneš napravi analizu sebe.

Ne okončavaj svoj dana u pukoj zabavi, jer se djela računaju po onima koja su poslijednja. Budi svjestan da je spavanje kao smrt a buđenje oživljenje, te zato budi spreman susresti se sa Gospodarom u čistom stanju. Ne spavaj više od 8h jer je dovoljno s obzirom da trećinu života ionako provedemo u snu.

Nastoj se probuditi u mrkloj noći kada je duša najčišća, i nema  iskušenja ovoga svijeta od vrata Božije milosti koja su tada molitvom širom otvorena. To vrijeme je pravo blago vjernika.  Ukoliko ti je ovakva rutina teška, morat ćeš biti strpljiv, kao što je bolesnik strpljiv  u primanju gorkoga lijeka s ciljem povratka zdravlja. Podsjećaj se na  kratkoću života svakoga dana dahom koji je neprocijenjivi dragulj, jer kad  jednom napusti tijelo više ga ne možemo vratiti. 

Ne budite poput zavedenih koji se raduju svakom danu dok se njihvo bogastvo povećava  a život smanjuje, koje je dobro u bogatstvu koje se povećava  dok se nečiji život skraćuje u griješenju?

Kratki animirani video uradak iz Al Ghazalijeve Alkemije sreće koji govori u vremenu u nastavku: