• Priča o Cambridge Muslim Collegeu započela je 2002. godine, kada su se povjerenici Muslimanskog akademskog fonda (Yusuf Islam, Abdal Hakim Murad i Tijani Gahbiche) načelno složili s idejom osnivanja punopravnog fakulteta za obuku muslimana u klasičnim islamskim znanostima u gradu Cambridgeu.
  • Cilj Cambridge Muslim Collegea, po Allahovoj milosti, je služiti muslimanima Britanije i inozemstva pružanjem obrazovanja na najvišoj razini.
  • Uz potpunu predanost vrijednostima islama i najautentičniji klasični islamski stipendist, te opremljen kritičkom i dubokom sviješću o prirodi modernosti i suvremenim britanskim i europskim kontekstima, Koledž se nada da će biti vodeća institucija na koju muslimani svugdje mogu biti duboko ponosni.
  • Njihova vizija je svijet u kojem se sveta islamska tradicija smatra održivim putem za suočavanje s izazovima modernog svijeta.
  • Njihova misija je razviti i širiti vodstvo islamske misli kroz obrazovanje, obuku i istraživanje svjetske klase temeljeno na dijalogu između islamske tradicije i okolnosti modernog svijeta.
  • Godine 2009. otvorili smo svoja vrata za prvu skupinu studenata za naš diplomski program, za britanske diplomante dar uluma koji usvajaju vodeće pozicije u cijeloj muslimanskoj zajednici. Godine 2015. počeli smo nuditi naše Templeton stipendije u znanosti i religiji; svake godine prihvatili smo dva vodeća znanstvenika muslimanske vjere koji su došli ovdje kako bi istražili odnos vjere prema tim disciplinama. Godine 2017. započela je naša izvanredna diploma BA (Hons) iz islamskih studija. Ovo je prvi put da je velika akreditirana institucija britanskog islama ponudila takvu vrstu diskursa na visokoj razini; gdje se tradicionalne islamske znanosti kombiniraju s modernim disciplinama kako bi razumjele kontekst islamske misli, razvile islamske znanstvenike koji su istinski relevantni i uspješni vođe unutar svojih zajednica. I krajem njohovog prvog desetljeća, počeli su nuditi online tečajeve islamskih studija tako da su prednosti Ilma dostupne širom svijeta.
  • 2020 godina je donijela novi koncept djeljenja korisnog znanja kroz učenje na daljinu i svjetski popularni Ramaznski program uživo, Cambridgem Muslim Collegue-a. Ovog Ramazana, imamo čast i dozvolu upriličiti samo djelić korisnog znanja iz tog programa kroz serijal: Trenuci u zadnjoj trećini noći.

Cambridge Muslim College