Abu Abdallah Muhammad Ibn Jabir Ibn Sinan al-Battani al-Harrani rođen je oko 858. godine u Harranu, a prema jednom izvještaju, u Battanu, državi Harran. Battanija je prvi obrazovao njegov otac Jabir Ibn San'an al-Battani, koji je također bio poznati znanstvenik. Zatim se preselio u Raqqu, smještenu na obali Eufrata, gdje je stekao napredno obrazovanje i kasnije procvjetao kao učenjak. Početkom 9. stoljeća migrirao je u Samaru, gdje je radio do kraja života 929. godine. Bio je sabijanskog porijekla, ali je i sam bio musliman.

Battani je bio poznati astronom, matematičar i astrolog. Smatran je jednim od najvećih astronoma islama. Zaslužan je za niz važnih otkrića u astronomiji, što je rezultat duge karijere od 42 godine istraživanja počevši od Raqqe kada je bio mlad. Njegovo dobro poznato otkriće je izuzetno precizno određivanje solarne godine od 365 dana, 5 sati, 46 minuta i 24 sekunde, što je vrlo blizu najnovijim procjenama. Otkrio je da se zemljopisna dužina sunčevog apogeja povećala za 16°, 47' od Ptolemeja. To je podrazumijevalo važno otkriće gibanja solarnih apside i spore varijacije u jednadžbi vremena. Nije vjerovao u trapidaciju ekvinocija, iako je to držao Kopernik.

Al-Battani je s izuzetnom točnošću odredio nagib ekliptike, duljinu godišnjih doba te pravu i srednju putanju Sunca.

Dokazao je, u oštroj suprotnosti s Ptolomejem, varijaciju prividnog kutnog promjera Sunca i mogućnost prstenastih pomrčina. Ispravio je nekoliko putanja Mjeseca i planeta i iznio novu i vrlo genijalnu teoriju za određivanje uvjeta vidljivosti mladog mjeseca. Dunthorne je 1749. godine upotrijebio svoja izvrsna opažanja pomrčina Mjeseca i Sunca da odredi svjetovno ubrzanje gibanja Mjeseca. Također je dao vrlo uredna rješenja pomoću ortografske projekcije za neke probleme sferne trigonometrije.

Arapski Ptolomej

U matematici je prvi zamijenio korištenje grčkih akorda sinusima, s jasnim razumijevanjem njihove superiornosti.

Također je razvio koncept kotangensa i opremio njihovu tablicu u stupnjevima.

Napisao je niz knjiga o astronomiji i trigonometriji. Njegova najpoznatija knjiga bila je njegova astronomska rasprava s tablicama, koja je prevedena na latinski u 12. stoljeću i procvjetala kao De scienta stellerum � De numeris stellerum et motibus . Stari prijevod ovoga dostupan je u Vatikanu. Njegov Zij je, naime, bio točniji od svih ostalih napisanih u to vrijeme.

Njegova rasprava o astronomiji bila je iznimno utjecajna u Europi sve do renesanse, s prijevodima dostupnim na nekoliko jezika. Njegova izvorna otkrića u astronomiji i trigonometriji bila su od velike posljedice u razvoju ovih znanosti.