Koprivnica, 12.05.2014.

Predstavnici Islamske zajednice u Hrvatskoj te vodeći ljudi Centra za certificiranje halal kvalitete danas su u Koprivnici uručili čelnicima Podravke halal certifikate za četiri tvornice i 130 proizvoda koprivničke prehrambene industrije.

Riječ je o tvornicama Vegeta i juhe, Dječja hrana i kremni namazi, Voće te Kalnik kojima se ovim certifikatom potvrđuje da su njihovi proizvodi proizvedeni sukladno zahtjevima i mjerama halal normi te su primjereni za konzumaciju osobama muslimanske vjeroispovijesti.

“Podravka već jest domaći lider, gdje uz mnogo truda možemo zadržavati tu poziciju. Prošle godine povećali smo izvoz za 6 posto i napravili iskorake na tržišta gdje je preduvjet da bi se naši proizvodi prodavali upravo Halal certifikat. Riječ je o tržištima koja su u porastu, a i struktura potrošača je poželjna za kompaniju poput Podravke. Želimo postati značajan ponuditelj na tim tržištima, unaprijediti kvalitetu života kroz prehranu te dati neke nove okuse i načine pripreme, ponuditi raznovrsnost marki proizvoda i učiniti Podravku u cjelini prepoznatljivu na tim tržištima”, istaknuo je Mršić. Dodao je i kako je cijeli proces certificiranja četiri Podravkine tvornice  trajao gotovo godinu i pol dana.

O kakvom potencijalu je riječ govori činjenica da čak 70 posto muslimanske zajednice širom svijeta živi i hrani se u skladu s Halal standardom tako da svjetsko Halal tržište čini populacija od 1,6 milijardi muslimana u svijetu.

Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete u Hrvatskoj Aldin Dugonjić napomenuo je kako su očekivanja od Podravke velika, a upravo uručeni certifikati potvrđuju sve preduvjete da ta prehrambena kompanija to i ostvari. Ovo je bio iznimno složen proces jer pretpostavlja mnogo halal proizvoda, ali i još više halal sirovina koje su potrebne za proizvodnju”, naveo je Dugonjić. “Vrlo dobro znamo što Podravka znači na ovim područjima i koliko je značajno da se njeni proizvodi plasiraju na Halal tržišta. Naš Centar nastoji biti most između naših proizvođača, turizma i investitora s novim tržištima te smo zbog toga i pokrenuli Halal certificiranje u Republici Hrvatskoj te želimo od nje napraviti „Halal Friendly destinaciju”, naglasio je Dugonjić.

Izaslanik Islamske zajednice Avdo ef. Imširović zahvalio je Podravki na velikom trudu i odluci da se krene u halal certificiranje.

“Ovime će biti zadovoljni i konzumenti halal proizvoda, ali i hrvatsko gospodarstvo koje može imati velike koristi od izvoza na ciljana tržišta”, kazao je Imširović.

Uoči uručenja bilo je rečeno i kako ciljano tržište nije samo Bliski istok već i neke zemlje Europske unije poput Francuske i Engleske gdje je veliki porast tržišta halal proizvoda. I to ne samo kod islamskog stanovništva već i ostalih stanovnika jer halal pretpostavlja veliku razinu i kontrolu kvalitete proizvoda.