Na poziv ministra za islamska pitanja i misionarstvo Kraljevine Saudijske Arabije Nj. E. Abdulatifa bin Abdulaziza Ali - Šejha muftija akademik Aziz ef. Hasanović sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji koja se održala u Meki 13.-14. kolovoza. Okvirna tema konferencije bila je “Komunikacija između vjerskih uprava, muftijstava i zajednica u svijetu".

 

Konferencija se održava pod pokroviteljstvom saudijskog kralja Nj. V. Selmana bin Abdulaziza Ali Sauda, a okupila je oko 150 učesnika iz 85 zemalja svijeta.

 

Nakon svečanog otvorenja koje je učinio domaćin ministar Nj. E. Abdulatif bin Abdulaziz Ali-Šejh uvodno obraćanje u prvoj sesiji imao je muftija akademik Aziz ef. Hasanović. U svom izlaganju osvrnuo se na nužnost zajedničkog pristupa tumačenju vjere kako bi se izbjegle sve vrste pogrešnog tumačenja, a time i razumijevanja islama te prevenirale zloupotrebe koje vode do zastranjivanja, radikalizma, a posljedično i islamofobije kojoj svakodnevno svjedočimo. Pozvao je na prevenciju kroz kvalitetne odgojno-obrazovne programe koje provode institucije te je istaknuo kvalitetan odgojno obrazovni program Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Zahvaljujući takvom programu nitko iz Hrvatske nije otišao na bili koje strano ratište. Suradnja između svih institucija mora biti na najvećoj razini a posebno između odgojno-obrazovnih institucija. Na kraju svog obraćanja muftija se zahvalio ministru za islamska pitanja i misionarstva dr. Abdulatifu bin Abdulazizu Ali Šejhu na organizaciji ovog međunarodnog znanstvenog simpozija te kralju Saudijske Arabije Nj. V. Selmanu bin Abdulazizu Ali Saudu i prestolonasljedniku Nj.E. Muhamedu bin Selmamanu Ali Saudu na pokrovotiteljstvu ovog veoma važnog simpozija koji će koristiti cijelom čovječanstvu. Na marginama simpozija muftija se susreo sa mnogim zvaničnicima KSA kao i mnogim sudionicima simpozija. U pratnji muftije bio je g. Halid Yassin koordinator za odnose s arapsko islamskim svijetom. Na simpoziju je učestvovala delegacija Rijaseta Islamske zajednice u BiH na čelu s reisul-ulemom dr. Husejn ef. Kavazovićem, muftijom sarajevskim dr. Nedžadom Grabusom, dr. Senadom Ćemanom i g. Vesimom Tedefijem. Svoje sudjelovanje imali su i predsjednici mešihata Srbije dr. Mevlud Dudić i Slovenije mr. Nevzet ef. Porić kao i reisul-ulema iz Sjeverne Makedonije hafiz mr. Šaqir Fetai, predsjednik Diyaneta Turske dr. Ali Erbaš i mnogi drugi.

Na kraju dvodnevne rasprave i izlaganja usvojeno je zajedničko priopćenje koje će biti osnova za dalje aktivnosti svih sudionika i institucija koje predstavljaju.