U utorak 5.12. muftija akademik Aziz ef. Hasanović u pratnji tajnika Mešihata mr. Nermin ef. Botonjića boravio je u Poreču. Posjet je započeo radnim sastankom sa Izvršnim odborom Medžlisa Poreč u proširenom sastavu. Predsjednik IOM-a Poreč h. Dževdet Aziri izrazio je dobrodošlicu gostima i predstavio rad Medžlisa i istakao potrebu za adekvatnijim prostornim rješenjem za obavljanje svih vjerskih aktivnosti. Na tu konstataciju referirali su se svi prisutni dajući određene prijedloge u iznalaženju najboljeg rješenja. Posebno je ukazao na potrebu glavni imam Ismet ef. Ibiši ističući činjenicu da se svakog petka klanjaju po dvije džume, a tokom ljeta i tri puta.
Održan je zajednički sastanak sa glavim imamima medžlisa u Istri i predsjednicima medžlisa na kojem se napravila analiza svih aktivnosti i potreba medžlisa Poreč, Pula, Umag i Labin.
Nakon sastanka muftija u pratnji domaćina posjetio je gradonačelnika Poreča g. Lorisa Pešurića sa kojim je otvorio temu nužnog rješavanja prostora za nesmetano i adekvatno obavljanje vjerskih aktivnosti muslimana Poreča. Gradonačelnik se složio oko loših uvjeta s muftijom te je pokazao spremnost da se ide u potragu za adekvatnim rješenjem. Muftija se zahvalio gradonačelniku g. Pešuriću na otvorenosti i spremnosti rješavanja ovog zajedničkog izazova. Sugovornici su izrazili nadu u brzi susret s nekim rješenjem.