Rukovoditelj Centra za certificiranje halal kvalitete doc.dr.sc. Aldin Dugonjić sudjelovao je online u srijedu 23.12.2020. godine na Svjetskom Halal Summitu.

Kao jedan od govornika, rukovoditelj je govorio na temu:“ Kako smo zaboravili na halal kao univerzalan lijek?“

Dr. Dugonjić je na početku uz zahvalu na pozivu organizatoru te čestitci na organizaciji šestog po redu summita rekao kako u  zadnje vrijeme zbog svima nam dobro poznate situacije često ako ne i prečesto se govori kako se nalazimo i živimo u „novom normalnom“. „Zapitamo li se zapravo što to znači „novo normalno“, da li to znači da trebamo više voditi računa o svome zdravlju i da pridajemo veću pažnju prolaznosti života i brige o starijima i potrebitima? Da li se zapitamo da li je ono što je bilo prije bilo normalno? Vjerujem da je svaki čovjek preispitao svoj život, smisao i ciljeve. Ne uči li nas povijest da je čovjek od svoga nastanka prolazio kroz različite nedaće te da se uspio istima prilagoditi i iz njih izvući ono najbolje“.

Naglasio je kako zapravo kada analiziramo islamske propise, a u prvome redu zahtjeve i mjere pojma halal možemo kazati kako nas većina njih upravo usmjerava prema očuvanju zdravlja i života polazeći od vjerovanja, namaza, strpljenja, higijene, posta kao i hrane i prehrane, itd.

Rukovoditelj Centra je na kraju sa sunčanim i toplim pozdravima iz Zagreba zaključio kako je halal sveobuhvatna uputa za čovjekov prolazni život. Stoga analizirajući osnovne elemente halala vidimo kako su oni proaktivno-preventivni u odnosu na ljudsko zdravlje i život.

www.halal.hr