Dokumentarni film "Hasan", o rahmetli Hasanu Čengiću, autora Rabije Arifović i Maida Dizdarevića, večeras je prikazan u Kongresnoj dvorani "H. Salim Šabić" u Islamskom kulturnom centru u Zagrebu.

Prisutnima se ovom prilikom, prije projekcije filma, prigodno obratio predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija zagrebački akademik Aziz-ef. Hasanović.

- Okupili smo se ovdje da se, dvije godine nakon preseljenja na ahiret, prisjetimo velikog imena, koje je svoj islamijet pokazao na svim poljima svog djelovanja. Prošao je trnovit put, kojim je pokazao svoju viziju, ljubav, spremnost na svekoliku žrtvu. Važno je da mi kao džemat, u kojem je Hasan nakon izlaska iz zatvora, pronašao svoju rehabilitaciju, čuvamo sjećanje na njega.

Sretan sam kao muftija da pripadam Zajednici koja cijeni ljude koji su ostavili trag - kazao je muftija Hasanović.

 

 

Jedan od autora filma Maid Dizdarević u obraćanju prisutnim podsjetio je na trag koji je rahmetli Hasan Čengić ostavio u historiji Islamske zajednice u Hrvatskoj i Zagrebu, poručivši da večerašnja projekcija ima i poruku da "ne zaboravljamo njegovo pregalaštvo i sve ono čime nas je zadužio".

- Mi smo dokumentarnim filmom 'Hasan' obujmili samo djelić onoga što je on bio i što je za svog života uradio. Nadamo se i vjerujemo da će kroz ovaj dokumentarni film živjeti njegovo ime i biti inspiracija i mlađim naraštajima, i da će i mladi koji su večeras sa nama u njegovom životu pronalaziti poruku i putokaz za sebe - kazao je Dizdarević.

Također, iskazao je zahvalnost muftiji Hasanoviću i Mešihatu Islamske zajednice na pozivu i podršci.

 

Rahmetli Hasan Čengić preselio je na ahiret 7. novembra 2021. godine, te je večerašnjom projekcijom ujedno obilježena godišnjica, te podsjećeno na važnost očuvanja sjećanja na lik i djelo ovog istaknutog Bošnjaka.

Dokumentarni film "Hasan" premijerno je prikazan na godišnjicu rođenja Hasana Čengića, 30. augusta, u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu, nakon čega je prikazan i u Žepču.

(MINA)