U Hrvatskoj održana dvodnevna konferencija Ljudsko bratstvo – temelj sigurnosti i mira u svijetu

 

[Zagreb, 5. veljače 2020. godine] Okupljajući različite religije, kulture i nacije u Zagrebu, od 4. – 5. veljače 2020. godine, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Svjetska muslimanska liga (Rabita) u okviru Hrvatskog predsjedavanja Vijećem Europske unije organizirali su konferenciju Ljudsko bratstvo - temelj sigurnosti i mira u svijetu.

 

Konferenciju je organizirana u suradnji s Hrvatskom biskupskom konferencijom, a pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike, Hrvatskog sabora, Vlade Republike Hrvatske i Grada Zagreba. 

 

Konferenciju je otvorila predsjednica Republike Hrvatske, gđa Kolinda Grabar-Kitarović.

 

«Upravo je ova konferencija prigoda da se našoj europskoj političkoj obitelji  i cijelom svijetu predstavimo kao država koja poštuje i promiče najveće standarde vjerske tolerancije i izgradnje boljih i čvršćih međuvjerskih veza temeljenih na duhu razumijevanja i solidarnosti. Ponosni smo što je naše iskustvo mnogima dragocjen pozitivan primjer – kako postići i održavati međusobna razumijevanje i pomirenje u društvu.», poručila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović prilikom svečanog otvaranja konferencije.

 

Zahvaljujući se na inicijativi koja je oplemenila hrvatske aktivnosti u okviru predsjedavanja Vijećem Europske unije, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, g. Andrej Plenković poručio je: «Zauzimanje za slobodu vjere u Republici Hrvatskoj kao i u svijetu treba biti zajednički zadatak država i vjerskih zajednica.»

 

U ime organizatora obratili su se muftija i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, akademik Aziz Hasanović i generalni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita), dr. Muhammed bin Abdul Karim Al-Issa, te zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, mons. dr. Želimir Puljić.

 

«Drago nam je da Islamska zajednica u Hrvatskoj i to upravo u Hrvatskoj ima priliku organizirati konferenciju koja obilježava prvu obljetnicu potpisivanja Deklaracije o ljudskom bratstvu za mir u svijetu i zajednički život koju su papa Franjo i veliki imam Al Azhara Ahmed Al-Tayyib potpisali u Abu Dabiju prošle godine. Konferencija je i potvrda našeg kontinuiteta u radu na kulturi dijaloga i promicanju mira u svijetu.»

 

Generalni tajnik Svjetske muslimanske lige (Rabita) zahvalio se predstavnicima/ama hrvatske vlasti kao i svim prisutnima na iskrenoj podršci ljudskom bratstvu koje je dovoljno snažno da može nadmašiti sve razlike i odgovoriti na sve izazove društva. 

 

Gostima su se obratiti i religijski lideri iz Hrvatske i svijeta, potpredsjednica Europske komisije, gđa Dubravka Šuica, te predstavnici vlasti Republike Hrvatske i Grada Zagreba.

 

Konferenciji je nazočilo više od 300 uglednih gostiju i eminentnih stručnjaka poput religijskih lidera različitih konfesija, generalnih tajnika i voditelja procesa izgradnje mira, dijaloga i interkulturalnog društva svijeta, ministara Vlade Republike Hrvatske, diplomata i ambasadora/ica, članova akademske zajednice Hrvatske, regije i svijeta.

 

Program konferencije trajao je dva dana i bio je organiziran u pet sesija s govornicima iz 23 zemlje svijeta koji svjedoče zajedničkoj predanosti i važnosti jačanja ljudskog bratstva i humanosti u ostvarivanju razumijevanja, poštivanja, sigurnosti i mira u svijetu.

Tema koja je probudila izrazito zanimanje javnosti je tema Uređeni odnosi u državi temelj su mira i sigurnosti koje je analizirana skroz hrvatski model integriranja manjinske religijske zajednice. To je model po kojem su Islamska zajednica u Hrvatskoj i Republika Hrvatska prepoznate kako u Europi tako i svijetu.

 

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na konferenciji je dodijelio i priznanja za doprinos razvoju međureligijskog dijaloga predsjednici Republike Hrvatske, gđi Kolindi Grabar Kitarović i generalnom tajniku Svjetske muslimanske lige (Rabita), dr. Muhammedu bin Abdul Karim Al-Issa.

 

Konferencija je rezultirala usvajanjem Zagrebačke deklaracije o ljudskom bratstvu za jačanje mira i sigurnosti u svijetu kojom sudionici/e konferencije ukazuju na važnost promicanja vrijednosti ljudskog bratstva kao najvažnijih točaka za ostvarivanje mira i harmonije u društvu, naglašavajući da je to bratstvo u svojoj prirodi čisto i predstavlja suštinu ljudske čistoće daleko od svakog ekstremizma, te daje preporuke i smjernice daljeg djelovanja radi dosezanja istog cilja. 

 

Konferencijom je iz Hrvatske poslana snažna poruka cijelom svijetu o zajedničkoj predanosti ljudskom bratstvu, jedinstvu i poštivanju vjerskih, etničkih i kulturoloških različitosti i sloboda.