Mjesec Ramazana je mjesec intenzivne spoznaje, treniranja vlastitog JA da sljedećih 11 mjeseci dokažemo sebi da MOŽEMO. Mjesec Ramazana je I mjesec kada se trudimo tražiti korisno znanje kako bi se okoristili njime sljedećih 11 mjeseci. Stoga u sklopu ovogodisnjeg Ramazanskog programa donosimo vam priču ucenjaka jednog doba koja su zadužila danasšnji moderni svijet.

Gdje se izgubilo 1000 godina ljudske znanstvene povijesti, pitaju se neki povjesničari. Da li je moderna civilzacija rođena iz ničega. Kada pogledamo vrijeme u kojem su stvarali, Grci, Perzijanci, Kinezi, Rimljani, govorimo o vremenu do cca 5 stoljeća. S druge strane Renesansa se pojavila u 15 stoljeću koje je imala ogroman utjecaj na ono sto imamo danas. No ako je Europa živjela u tamnom srednjem vijeku, ostatak ljudske civilizacije NIJE.

Zlatko Doba

Tijekom mjeseca Ramazana pokušat ćemo zaroniti u dimenziju prijenosa znanstvene tehnologije medicine i filozofskih ideja iz islamskog svijeta u zapadni svijet. Pokušat ćemo identificirati zlatno doba islama koje je pokrenulo proces danas u svijetu poznat kao Reneseansa. I kroz prizmu islamskih učenjaka tog vremena I njihovih izuma, pokušat ćemo razumjeti gdje je islam bio a gdje je islam danas.

Svakome putniku želimo uspjeh spoznaje!

Naslovnica preuzeta sa : Posters - 1001 Inventions