Mostar -- U Centru za kulturu Mostar 17.4. je održana promocija knjige hutbi, govora i intervjua mostarskog muftije Salema ef. Dedovića pod nazivom - “Riječ nade”.


O knjizi mostarskog muftije govorili rektor Univerziteta “Džemal Bijedić” Elvir Zlomušica, zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović i profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Zehra Alispahić.

"Autor je postigao temeljna tri cilja hutbe: podučavanje,odgoj i poticanje ljudi na dobročinstvo.On potiče dijalog, otvorenost i spremnost, tako da za autora slobodno možemo reći da je čovjek vere, čovjek nade, ljubavi i dijaloga.Da su nam sve muftije na takvom tragu, društvo i čovječanstvo bi sigurno izgledali bolje”, rekao je zagrebački muftija Aziz ef. Hasanović u svom obraćanju.

Profesorica na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu Zehra Alispahić naglasila je kako knjiga muftije mostarskog "podiže standarde u retoričkom, sadržajnom smislu".

"Ona je ustvari refleksija Hercegovine i hercegovačkog čvjeka. Ona pulsira životom ovog podneblja, ali istovremeno ispunjava sve standarde koje vjerski lider postavlja" - kazala je Alispahić.

Autor Salem ef. Dedović rekao je kako je rad na polju hutbe "važna dionica na polju njegovog akademskog rada".

Muftija mostarski je naglasio kako se u knjizi nalaze štiva koja svjedoče da su se bavili i lokalnim pitanjima, sagledavali svu problematiku, izazove , nevolje, kušnje, ali podržavali i ohrabrivali, te uvijek isticali lijepe pozitivne primjere. "U suštini preovladavaju univerzalne vrijednosti vjere, društvene, etičke, moralne vrijednosti" - kazao je Dedović.


(StarMo)