Amel Tuka
15.09.2020. moderator

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Kemal Mešić u pratnji Safeta Alića posjetili su danas muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića. Amel Tuka i Kemal Mešić borave u Zagrebu te su sudjelovali na Hanžekovićevom mermorijalu.

Mešihat
14.09.2020. moderator

S velikim razočaranjem i žaljenjem smo primili vijest o (ne)djelu nepoznatog pojedinca ili grupe osoba s područja Splita koji su, ni manje ni više, poželjeli smrt muslimanima.

Mekteb
11.09.2020. moderator

Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj na svojoj 6. redovnoj sjednici održanoj 6.9.2020. u Zagrebu, razmatrajući trenutne mjere koje vrijede po pitanju suzbijanja zaraze koronavirusom i uzimajući u obzir trenutnu epidemiološku situaciju je donio zaključke o organizaciji mektebske nastave.

Alem
09.09.2020. moderator

- Izgradnja džamije i Islamskog centra u Sisku (Hrvatska) dobiva svoje najljepše naličje kroz ostakljivanje kupole koja je danas, u utorak, 08. septembra, oplemenjena i ukrašena alemom koji simbolizira orijentir i kompas u vremenu i prostoru za vjerodostojan identitet muslimana grada Siska i okolice - rekao je nakon postavljanja alema glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Alem-ef. Crnkić.

Škola
09.09.2020. moderator

U ponedjeljak, s prvim školskim satom otpočela je nastava u novoj školskoj godini. Kao i prethodnih godina muftija akademik Aziz ef. Hasanović posjetio je Islamsku gimnaziju dr. Ahmeda Smajlovića te se ovom prilikom i obratio učenicima. Ukazao je na važnost stjecanja znanja, ali i da odgoj mora biti u korak s obrazovanjem i da jedno bez drugog čine čovjeka nepotpunim.

Mešihat
07.09.2020. moderator

U nedjelju, 6.9.2020., u Islamskom centru Zagreb održana je 6. redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Dnevni red obuhvatio je izvješće o događajima između dvije sjednice, završetak procesa imenovanja ravnatelja Islamske gimnazije dr.

Udžbenici
07.09.2020. moderator

U okviru 23. stručnog skupa pod nazivom: "Islamski vjeronauk u kontekstu nove paradigme odgoja i obrazovanja", muftija dr. Aziz ef. Hasanović najavio je završetak projekta pripreme novih udžbenika iz islamskog vjeronauka na kojemu su radili imami i muallime uključeni u vjeronaučni proces u skladu s najnovijim standardima i zahtjevima nastalih kurikularnom reformom.

Priznanje
07.09.2020. moderator

Vjeroučiteljica u sisačkim osnovnim školama i muallima u MIZ Sisak, Amila Škorić dobitnica je ovogodišnjeg Mešihatovog priznanja “Hifzi ef. Alagić” za “Muallimu godine u 2019./1441.h.g.”.

Seminar
07.09.2020. moderator

U proteklu subotu, u Islamskom centru Zagreb, održan je seminar za imame i muallime s ciljem što bolje pripreme za predstojeću školsku/mektebsku godinu. Iskustva iz prošle godine, kada se nastava odvijala online putem, pokazala su se iznimno vrijednima, te predstavljaju snažan temelj za nadogradnju i poboljšanja.