Jutrošnji potres u Zagrebu, koji se dogodio u 6 sati i 23 minute, osjetio se u široj okolici te je za sobom ostavio veliku materijalnu štetu u gradu.

Nakon saznanja o potresu u Zagrebu, zaprimili smo veliki broj poziva i poruke podrške koje je uputio i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović koji je telefonski kontaktirao muftiju dr. Aziz ef. Hasanovića. Članovi Vijeća muftija su također uputili poruke podrške kao i brojni imami te prijatelji naše zajednice iz cijeloga svijeta. 

"Muftija je reisu-l-ulemu obavijestio o tome kako Islamska zajednica daje svoj doprinos prevazilaženju ovih kriza u skladu sa svojim mogućnostima i kako njen doprinos vrjednuju svi u društvu. Reisu-l-ulema je ponudio pomoć Mešihatu i svim imamima, pripadnicima i članovima zajednice uputio riječi ohrabrenja kazavši kako su svi oni u našim molitvama i dovama.

Također, reisu-l-ulema Kavazović je u svoje lično ime i u ime Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini izrazio suosjećanje sa građanima Zagreba i Hrvatske u ovim teškim trenucima, poručivši im da su ljudi u Bosni i Hercegovini, iako su i sami suočeni sa velikim izazovom, pogođeni slikama koje dolaze iz Zagreba. Rekao je također i kako vjeruje da ćemo svi zajedno iz ovih iskušenja izaći samo jači i svjesniji svojih slabosti i upućenosti jednih na druge. Muftiji Hasanoviću se reisu-l-ulema zahvalio na njegovoj brizi o muslimanima i svim građanima u Republici Hrvatskoj." - prenosi MINA. 

Islamski centar u Zagrebu je također pretrpio materijalnu štetu koja se još procjenjuje. Uz zahvalu Bogu, sreća je da nije bilo većeg broja povrijeđenih u gradu, a nastala šteta će se sanirati. Kada je u pitanju Islamski centar Zagreb, šteta se ogleda u puknuću stakla na kupoli koje je prema preliminarnom izvidu najveća i najkompleksnija, te manja oštećenja na interijeru. Centar je zatvoren za okupljanja otkako su na snagu stupile mjere Nacionalnog stožera uslijed širenja koronavirusa tako da je sve ostalo na materijalnoj šteti. 

Upućujemo iskrenu zahvalu svima na izraženoj brizi, a Zajednica će u skladu sa svojim mogućnostima i raspoloživim kapacitetima, kao i do sad, dati svoj doprinos u ovoj situaciji.