Povodom prve godišnjice od otvorenja džamije i Islamskog kulturnog centra (IKC) u Sisku, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Sisak je upriličio dvodnevni program.

U četvrtak, 7. septembra, u džamiji je upriličen mevludski program koji su izveli Hor "Gazija" iz Bužima kao i članovi hora Diyaneta, koji su za tu priliku došli iz Turske.

Predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Edin Safić kazao je kako je "za mnoge godina brzo prošla, ali da je razina veće odgovornosti, izazova u protekloj godini bila sastavni dio vođenja IKC-a Sisak".

U uvodnom obraćanju, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić poručio je kako je "neprocjenjiva blagodat bilo živjeti godinu dana sa džamijom koja je promijenila naše životne navike i intenzivirala duhovnost čineći dvu za sve naše vakife ali i ljudsku zahvalnost prijateljskom narodu Turske, na čelu sa predsjednikom, koji su dali podršku u ostvarenju višegeneracijskog sna".

Izaslanik muftije zagrebačkog na mevludskom programu Mevludi-ef. Arslani, zamjenik muftije, poručio je kako je Islamski kulturni centar u Sisku rasadnik dobra, pozitivne energije i centar društvenih zbivanja s čime se realiziraju ciljevi koji su postavljeni nakon izgradnje i otvorenja ove džamije.

Mevludskom programu prisustvovao je ambasador Turske Yavuz Selim Kiran sa saradnicima.

U petak, 8. septembra, proučena je hatma-dova za sve vakife džamije u Sisku, a džuma-namaz je imamio i hutbu održao muftija zagrebački Aziz-ef. Hasanović, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj, koji je govorio o blagodati i vrijednosti doživljenja ove džamije ali i o emanetu i odgovornosti prema njoj.

Muftija Hasanović je poručio kako je današnji dan u historiji Islamske zajednice u Hrvatskoj, a posebno u povijesti sisačkog džemata, uklesan zlatnim slovima, ovaj datum čini prekretnicu i malu sisačku zajednicu muslimana plasira iz privatne u javnu društvenu sferu života.

- Kroz izgradnju i otvorenje ove džamije, ovom džematu je dodijeljena zlatna lična karta. Ova džamija je prvo dar Allaha, nečija dova se uslišala po pitanju ove džamije. Ova džamija može biti iskušenje i jedna briga za nas, odnosno po hadisu Allahovog poslanika džamija može biti dokaz za nas ili protiv nas ovisno o našem odnosu prema njoj - istakao je muftija u hutbi.

Nakon džume, muftija je održao sjednicu sa Izvršnim odborom MIZ Sisak gdje je prezentiran finansijski izvještaj o rashodima prvih godinu dana u IKC-u Sisak, kao i izvještaj glavnog imama o sadržajima, programima i posjeta u IKC-u u proteklih godinu dana.

Muftija Hasanović je izrazio zadovoljstvo, pohvalio i čestitao na kvalitetnom vođenju i osmišljavanju sadržaja u IKC-u Sisak.

Zatim, u kongresnoj dvorani IKC-a Sisak održana je Svečana akademija povodom prve godišnjice, na kojoj se uz prisustvo muftije i ambasadora Turske, odazvao župan sisačko-moslavački Ivan Celjak i pročelnik grada Siska za društvene djelatnosti Goran Grgurač.

Na početku svečane akademije održana je foto projekcija pod nazivom "Naših prvih godinu dana u Islamskom kulturnom centru Sisak" u kojoj su prezentirane najvažnije aktivnosti, sadržaji, programi kao i posjete osnovnih, srednjih škola i džematskih i organiziranih grupa kroz hodogram od godinu dana.

Grgurač je istakao kako je Islamski kulturni centar pozicionirao se u gradu Sisku kao centar društvenih zbivanja zbog različitih događaja i programa koji imaju društvenu inkluzivnost i na tome čestita.

Župan Ivan Celjak također je istakao kako je Islamski kulturni centar ukras grada Siska i Sisačko-Moslavačke županije, a posebno je sretan na viziju koja je inkluzivna i u stalnoj interakciji sa društvenom zajednicom zbog čega čestita glavnom imamu ali i cjelokupnom kolektivu.

Ambasador Turske izjavio je kako je jako ponosan na ovaj kompleks koji je pečat odnosa između Republike Hrvatske i Republike Turske, čime centar dobiva još veći značaj.

- Ono što je najvažnije je da svaki put kada dolazimo ovdje, dolazimo s velikim uzbuđenjem i imamo osjećaj kao da dolazimo u svoju kuću. Ovo nije samo centar za našu muslimansku braću, ovo je centar za sve građane Siska, ovo je mirna luka za sve stanovnike gdje se mogu obratiti i naći svoje utočište. To je jedna od najvažnijih poruka koje su upućene svijetu iz odnosa Hrvatske i Turske - kazao je on.

Veleposlanik Kiran posebno je pohvalio interes koji postoji u Sisku za učenje turskog jezika kojega u Islamskom kulturnom centru provodi Turski kulturni centar Yunus Emre.

- Ummet uzdignute glave hoda danas od trenutka kada je na čelo Republike Turske došao predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Ponosni smo na činjenicu da imamo takvog predsjednika koji je osobno ovoj maloj šačici muslimana, Siščana, došao otvoriti Islamski centar. Otvaraju se puno veće džamije, ali poštovanje je došao da pokaže vama, nama, da pokaže da smi i mi dio ummeta. To je za nas velika, čast, ponos i zadovoljstvo - izjavio je muftija Hasanović.

Poslije svečane akademije, upriličeno je otvorenje biblioteke Islamskog kultunog centra "Nahla".

(Preporod.info)