U petak i subotu, 28. i 29. lipnja 2019. godine, sudionici Balkanske omladinske škole u Hrvatskoj išli su na završnu konferenciju u Skoplje, Republika Sjeverna Makedonija. Sudionika je bilo 19, a lider grupe je bila Nejra Žunić Hevešević, asistentica u CKD-u i voditeljica odsjeka Osijek, kao zamjena za Nejru Kadić Meškić, rukovoditeljicu CKD-a i voditeljicu Balkanske omladine škole u Hrvatskoj. Završnu svečanost organizirala je centrala YTB-a, a ove godine je izbor pao na Skoplje.

Grupa je organiziranim prijevozom krenula u ponoć iz Zagreba, a nakon cjelonoćnog putovanja, u Skoplje su stigli oko 11 sati. Nakon što su se smjestili u sobe i kratko odmorili, uslijedio je obilazak grada u manjim grupama. Uvečer prvog dana, voditeljica grupe Nejra Žunić Hevešević je sudjelovala na sastanku voditelja omladinskih škola koji su organizirale ovaj projekt, pa su tako svoje programe predstavili voditelji iz BiH, Srbije, Grčke, Sj. Makedonije, Albanije, Kosova i Hrvatske. Program u Hrvatskoj je predstavljen kroz rezultate i organizirane aktivnosti u sklopu Balkanske omladinske škole, a nakon opisanih sadržaja, dati su okvirni komentari i sugestije za organizaciju projekta sljedeće godine. Predstavljanja su potrajala više sati te su završila u kasnim večernjim satima.

Ujutro drugog dana, organizirana je završna svečanost u hotelu Hilton kojoj su prisustvovali organizatori, voditelji i studenti – sudionici omladinskih škola, a poseban gost na impozantnom skupu je bio predsjednik Parlamenta Republike Turske Abdullah Eren koji se i obratio sudionicima. Pored predsjednika Parlamenta, skupu su se obratili veleposlanica Turske u Sj. Makedoniji i predsjednik YTB-a iz Turske. Dodijeljene su nagrade najboljim polaznicima i priznanja voditeljima škola nakon čega je uslijedilo zajedničko fotografiranje i svečani ručak. 

Povratak u Zagreb je uslijedio nakon programa, a ovo putovanje se može opisati kao kvalitetna prilika za druženje i dodatno upoznavanje mladih ljudi u lijepom ambijentu glavnog grada Sjeverne Makedonije.

Nejra Žunić Hevešević