Al-Jazari je najpoznatiji kao prvi arapski inženjer strojarstva. Popularnost je stekao izumom strojeva. Po zanimanju nije bio samo inženjer, već i izumitelj, znanstvenik, vješt radnik ručno rađenih dizajna i matematičar. Radio je na konceptima koji stoje iza pokretnih dijelova strojeva ranijih grčkih i muslimanskih učenjaka. Al-Jazari je sakupio svoje životno djelo i zapisao ga u knjigu.

 

Al-Jazari je rođen u Cizreu, regija Anadolija u Turskoj 1136. godine. Nadimak mu je 'Al-Jazari', njegovo puno ime je vrlo dugačko, a to je "Badi Az-Zaman Abul Ismail Ibn Ar-Razaz Al-Jazari". Kao i mnogi drugi muslimanski učenjaci, on je također rođen u zlatnom dobu islama. Od malih nogu bio je zainteresiran za strojeve. Njegova mašta učinila ga je stručnjakom za izradu strojeva. Njegov otac je radio u palači Artuklu u Turskoj. Al-Jazari je slijedio svog oca i nakon njega postao glavni inženjer u istoj palači pod vlašću generala Saladina Ayubija.

Iako je grčki znanstvenik Arhimed izumevši osnovne strojeve postavio temelje strojarstva, Al-Jazari je proširio svoj rad. Izumio je stotinjak mehaničkih instrumenata. Većina njih je dizajnirana na način da rade automatski – znači trčati bez ljudske podrške.

Nakon mukotrpnog rada cijeloga života, u posljednjoj godini života napisao je knjigu. Knjiga služi kao najbolji vodič za razumijevanje kako se strojevi grade i rade. Osim toga, izumio je mnoge nove strojeve koji su se koristili za kontrolu protoka vode, satove i glazbene instrumente. Osim Arhimedovog rada, proučavao je i doprinos braće Banu Musa u izradi fontana. Al-Jazari je umro 1206. godine u Turskoj.

al jazravi

Al-Jazari je dao ogromne doprinose strojarstvu. Izumio je mnoge nove dijelove strojeva. Među mnogim njegovim otkrićima su neki mehanički dijelovi poput osovine – ravne šipke za pomicanje predmeta i pumpe – za podizanje vode u visinu. Ove dijelove koristio je u svojim sljedećim otkrićima:

  • Al-Jazarijev najpoznatiji izum je slonovski sat. Izumljen je da bilježi protok vremena poput modernih vremenskih satova. Prije toga izumio je i vodeni sat i sat sa svijećama.
  • Njegov drugi dobro poznati izum bio je stroj za podizanje vode. Ovaj stroj se koristio u ribnjacima, rijekama ili tekućim kanalima za podizanje vode. Stroj je sadržavao posude za punjenje vode i puštanje na zemlju da teče.
  • Također je izumio glazbeni robotski bend u kojem je grupa lutaka svirala glazbu. Robotska traka je radila kada je voda odjednom pala u jedan spremnik. Lutku ispod tog rezervoara voda je gurnula i puštala je glazbu.

Al-Jazari je danas poznat kao 'otac robotike'. Zato što je bio prvi koji je dizajnirao strojeve koji su samostalno funckionirali u ponavljajućim krugovima.

Napisao je knjigu 1206. godine poznatu kao 'Knjiga znanja o genijalnim mehaničkim uređajima'. Ova knjiga daje osnovno znanje o izradi strojeva i njihovih dijelova. U ovoj knjizi predstavljeno je stotinjak mehaničkih uređaja te načini njihove izrade i rada.

Nakon nekoliko stoljeća, Leonardo Da Vinci , talijanski znanstvenik, bio je inspiriran Al-Jazarijevim radom i koristio ga u svojim izumima.