Hatme u MIZ Osijek

​13. prosinca 2021. godine Medžlis Islamske zajednice Osijek ušao je u 95. godinu organiziranog rada i djelovanja. Naime, Muslimanska bogoštovna općina Osijek osnovana je daleke 1927. godine, što ovu zajednicu čini drugom najstarijom na području Islamske zajednice u Hrvatskoj. 

Najljepši način za ulazak u 95. godinu rada i djelovanja je potvrđivanje veze s Časnim Kur'anom. U subotu, 18.12.2021., u prostorima Medžlisa Islamske zajednice Osijek organizirana je svečanost učenja hatma-dove. Svečanost je održana u prostorima mesdžida u Osijeku, u prilagođenoj formi i u skladu s epidemiološkim uvjetima te trenutnom situacijom povećanja broja zaraženih koronavirusom. Kroz svoje mektebsko obrazovanje učenje cijelog Kur'ana završili su:

Aishe Vejseli, 

Armin Aliti i 

Ardit Aliti. 

Svečanost je održana nakon zajedničkog obavljanja jacije-namaza, a na početku se obratio Senad ef. Hevešević, glavni imam MIZ Osijek. U svom obraćanju glavni imam je podsjetio na ulogu Kur'ana u životu vjernica i vjernika. Ta uloga se ogleda u različitim imenima Kur'ana poput Uputa, Podsjetnik, Opomena, Radosna vijest… Također, istaknuto je da je ova prilika zaista posebna svečanost za MIZ Osijek s obzirom na to da se u našem džem'atu ne pamti završetak hatme koju bi proučili učenici mekteba tijekom svoga obrazovanja. Važno je naglasiti da su hatmaši praktički samostalno učili gotovo cijeli Kur'an, zbog njihovog malog broja. Takva situacija čini ovakvu zadaću daleko težom nego je to slučaj u džematima gdje zajedničku hatmu tijekom godine prouči deset ili dvadeset polaznika mekteba. Zbog toga je Senad ef. Hevešević istaknuo važnost uloge roditelja i ostatka obitelji u poticanju i pružanju podrške učačima tijekom njihovog rada. Učenjem Fatihe smo se sjetili i rahmetli Enesa ef. Poljića koji je učače podučio arapskim harfovima i čija je uloga ogromna u ovom velikom događaju za naš džemat. Islamska zajednica u Hrvatskoj, čiji je Medžlis Islamske zajednice Osijek dio, prati i honorira vrijedan rad, a dvoje od troje hatmaša je ove godine završilo srednjoškolsko obrazovanje i upisalo fakultete te su postali stipendisti Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Učači su proučili dijelove Časnog Kur'ana, a nakon toga je uslijedilo učenje hatma-dove te dodjela prigodnih hedija koje je Medžlis Islamske zajednice Osijek pripremio za učače hatmi. Hedije je dodijelio predsjednik MIZ Osijek Mendu Imeri, a dodijeljeni su im Kur'ani uz simboličnu financijsku nagradu. Kur'ani su tu da budu podsjetnik da nakon prve hatme slijedi nastavak učenja i nastavak cjeloživotnog druženja s Časnim Kur'anom. Nakon ove svečanosti obitelji hatmaša su priredili svečanu večeru na kojoj su počastili prisutne.

Neka ovaj događaj bude poticaj drugima da slijede primjer ovogodišnjih hatmaša i da nam Uzvišeni Allah svima podari da osjetimo bereket druženja s Njegovom Riječju. 

mr. sc. Senad ef. Hevešević