U nedjelju, 8. januara/siječnja 2023. godine u Islamskom kulturnom centru Sisak proučen je tevhid povodom dvije godine od preseljenja dugogodišnjeg sisačkog imama i glavnog imama hadži Fuada-ef. Karage i osam godina od preseljenja na Ahiret hadži Fatima-hanume Karaga.

Nakon učenja jasin-i-šerifa i tevhida kojeg su proučili muftija dr.Aziz-ef. Hasanović, glavni imam MIZ Sisak Alem-ef. Crnkić, glavni imam MIZ Sanski Most Mirza-ef. Žerić i Nermin-ef. Botonjić, tajnik Mešihata uz prisustvo mnogobrojnih sisačkih džematlija, upriličena je kratka svečanost u kongresnoj dvorani Islamskog kulturnog centra Sisak gdje je dodjeljen naziv džematskoj tribini koja se održava nedjeljom po Fuadu-ef. Karagi te će nositi naziv „Islamska tribina h.Fuad-ef. Karaga“.

Na početku svečanosti, Alem-ef. Crnkić je u kontekstu kur'anskog ajeta gdje se ističu visoke deredže onih koji su imali znanje ali i kroz prizmu hadisa Allahovog poslanika, s.a.v.s. o onima koji ostavljaju trajna dobra djela nakon svoje smrti, istakao kako u osobnosti i nasljeđu Fuada-ef. mogu prepoznati plodove ovih kur'ansko-sunnetskih poruka te je naveo nekoliko primjera duhovnosti, mudrosti profinjenog stila komunikacije i ophođenja imama Karage.

 -Slijedeći sunnet Allahova poslanika s.a.v.s. da poštujemo učenjake, one koji vole Kur'an i druže se s Kur'anom, one koji vole ilm-znanje i žive u djelima znanje, danas ovdje u kongresnoj dvorani Islamskog centra Sisak, uz osjećaje džematske zahvalnosti, poštovanja i spomena na ljudski i imamski karakter, dodjeljujemo naziv islamskoj tribini u Islamskom centru po imenu dugogodišnjeg sisačkog imama i glavnog imama, začetnika ideje o izgradnji Islamskog centra, Fuadu-ef. Karagi te će se od danas tribina zvati „Islamska tribina hadži Fuad-ef. Karaga“ a čemu će punovažnost dati odluka Mešihata IZ-e koja je donesena o tome, istakao je glavni imam MIZ Sisak.

Također u Medžlisu Sisak je u dogovoru sa Mešihatom pokrenuta inicijativa da se priredi posebna knjiga sjećanja na Fuada-ef. kroz osobni osvrt, doživljaj, relaciju i sjećanja brojnih poznavatelja Fuada-ef., od imama, uglednika iz Islamske zajednice do građana iz društvene zajednice i predstavnika drugih vjerskih zajednica.

Prisjećajući se kako je Fuada-ef. upoznao kao učenik-maturant u aprilu 1984. godine u sisačkom mesdžidu muftija dr.Aziz-ef. Hasanović je u svom obraćanju istakao kako je Allah, dž.š. sisačkom džematu darovao Fuada-ef. koji je svojom istančanom duhovnom dimenzijom dopirao do svakoga, muslimana i nemusliman, znao je mjeru svim stvarima u komunikaciji.

Allah, dž.š. nekome podari imetak, nekome znanje, nekome evlad, Fuad-ef. je sve to kompletirao iznjedrivši svoga nasljednika Alem-ef., svoga sina Zuhdiju-ef., unuka Mirzu ef.

Potom je muftija pročitao odluku Mešihata IZ-e u Hrvatskoj prema kojoj se redovna tribina u Islamskom centru u Sisku naziva „Islamska tribina h.Fuad-ef. Karaga“, a obveza Izvršnog odbora MIZ Sisak jeste prilikom plakata i poziva za tribinu obavezno stavljati logo tribine i prije početka svake tribine prisjetiti se rahmetli Fuada-ef. Karage i svih vakifa-džematlija jednom fatihom.

U obrazloženju odluke Mešihata navodi se kako je h.Fuad-ef. Karaga bio imam i glavni imam Medžlisa Sisak od 1982. godine do samog umirovljenja 2003. godine. Punih 21 godinu svoga života proveo je na duhovnoj obnovi i jačanju vjerske svijesti kod muslimana Siska i Sisačko-Moslavačke županije.

Glavni je začetnik ideje izgradnje Islamskog centra u Sisku te je kupovinom zemlje učinio prve korake ka tom cilju.

Postavljanjem kamena temeljca za Islamski centar ostvario mu se životni san kako je to i sam naglašavao. Bio je veliki humanista, mirotvorac i utemeljitelj mnogih naših institucija.

Njegov javni rad bio je prepoznat u gradu Sisku i R Hrvatskoj te je zbog toga bio nagrađivan 2011. godine nagradom Grada Siska, a 2016. godine nagradom Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Od 1998. do 2002. bio je predsjednik Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj što je potvrda njegove prepoznatljivosti u našoj zajednici.

Alem Crnkić