Na poziv Islamske zajednice Bošnjaka u Švedskoj i glavnog imama Idriz ef. Karamana, muftija akademik Hasanović boravio je u Švedskoj od 9. - 11.3. 
U petak 10.3. održao je hutbu i predvodio džumu namaz u džematu Malmö. Tom prigodom ukazao je na značaj džemata čija je zadaća da odgoji generacije koje dolaze ali i da sve nas usmjerava i imanski jača. Iste večeri muftija je sa svojim domaćinom glavnim imamom Islamske zajednice u Švedskoj Idriz ef. Karamanom posjetio džemat Trelleborg gdje je održao predavanje i družio se sa džematom. Muftija se u svom obraćanju osvrnuo na nadolazeći ramazan i kako svi pojedinačno mogu doprinijeti unaprjeđenju stanja svoje obitelji, zajednice i društva u cjelini. Zahvalio se imamu Ismail ef. Mehtiću i predsjedniku Džematskog odbora.
Treći dan boravka u Švedskoj bio je i glavni povod ove posjete. Naime, na inicijativu džemata u Landskroni gradske vlasti su odobrile izgradnju Spomen obilježja genocidu u Srebrenici na središnoj lokaciji gradskog parka. Okupio se veliki broj džematlija iz svih gradova Švedske, Danske kao i gosti iz Bosne i Hercegovine - glavni imam iz Srebrenice Damir ef. Peštalić i Mustafa ef. Isaković iz Sarajeva. Prisutnima se biranim i emotivnim riječima obratio domaćin, imam ovog džemata, Suad ef. Kazaferović kao i predsjednik Islamske zajednice g. Mehmed Hasanbegović. Prisutnima su se još obratili i ambasador Bosne i Hercegovine u Danskoj Nj. E. Emir Poljo kao i gradonačelnik ovoga grada te g. Elvir Mešanović nakon čega je uslijedilo i otkrivanje Spomen obilježja genocidu u Srebrenici. Učenjem fatihe završen je prvi dio programa. Drugi dio programa organiziran je u velikoj gradskoj dvorani koja je bila ispunjena do posljednjeg mjesta. Lijepim učenjem Ku’ana program je otvorio Hasan ef. Jašarević imam džemata Malmö nakon čega su uslijedila obraćanja gostiju. Na kraju programa prisutnima se obratio muftija akademik Hasanović koji je prenio selame i poruku uvaženog reisu-l-uleme dr. Husejn ef. Kavazovića. Muftija je govorio o značaju Spomen obilježja i potrebi razvijanja kulture sjećanja i pamćenja. Zaborav je ravan genocidu završio je muftija. Posebno se zahvalio džematu kojeg predvodi Suad ef. Kazaferović, koji je završio Zagrebačku medresu “dr. Ahmed Smalović”, a potom i Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, zatim se zahvalio glavnom imamu IZBŠ Idriz ef. Karamanu te gradonačelniku grada Landskrona na prelijepom djelu kojim se grad svrstava u red čuvanja istine i promocije mira u svijetu. Svojim lijepim ilahijama program je uljepšao Mustafa ef. Isaković. Nakon svečanog programa uslijedilo je druženje kako to i dolikuje ovom skupu.