U subotu, 20.3., održana je sjednica Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj na kojoj su članice i i članovi razmatrali i analizirali rezultate postignute u prethodnoj godini kao i financijska izvješća institucija i ustanova Islamske zajednice u Hrvatskoj. Upućena je zahvala svim džematlijkama i džematlijama koji su dali svoj veliki doprinos postizanju pozitivnih rezultata koji se ogledaju u povećanju uplata zekata i sadekatu-l-fitra na razini cijele Zajednice. Istaknuto je da unatoč svim poteškoćama s kojima smo se susretali i još se susrećemo Islamska zajednica bilježi porast članstva za 664 nova člana na razini cijele zajednice, sadekatul fitr  je povećan za 11%, a zekat za 33% što ukazuje na svijest i odgovornost članica i članova naspram Zajednice. Utvrđo je i da se u protekloj godini, kao i prethodnih godina, posvetila velika pažnja radu i djelovanju te je pohvaljen odgovoran odnos spram trošenja financijskih sredstava. Posebno je istaknut i humanitarni rad te odziv svih u prikupljanju pomoći i distribuciji iste osobama u potrebi. Izraženo je veliko zadovoljstvo zbog jačanja infrastrukture Zajednice, posebno vakufa koji je u protekloj godini proširen za novih 22 tisuće četvornih metara zemljišta. Istaknut je nastavak izgradnje Islamskog centra Sisak kao i aktivnosti s ciljem osiguravanja sredstava za završetak radova u najkraćem mogućem roku. Posebna pažnja posvećena je analizi godišnjih izvješća koja prate rad i aktivnosti po medžlisima te je izraženo zadovoljstvo postignutim rezultatima.

Utvrđeno je da je nisab ili početni kapital na koji se obračunava zekat za ovu godinu iznosi 4250 (četiri tisuće dvjesto pedeset eura) što je 32 236 (trideset i dvije tisuće dvjesto trideset i šest kuna). Iz toga proizlazi da je minimalni zekat za ovu godinu 805 (osamsto pet kuna). Što se tiče sadekatu-l-fitra on je ostao na istoj razini kao i prošle godine u tri kategorije: prva je 100,00 (sto kuna), druga je 60,00 (šezdeset kuna) i treća je 40,00 (četrdeset kuna). Svatko tko na bajram prije klanjanja bajram namaza ima navedeni iznos dužan je dati, a isti ne može primati takvu vrstu primanja.

Održana sjednica Sabora

U nedjelju, 21.3., održana je sjednica Sabora pod predsjedanjem predsjednika Sabora dr. Mirze Šabića. Članice i članovi Sabora Islamske zajednice u Hrvatskoj, razmatrali su i analizirali izvješća o radu i aktivnostima u Zajednici te financijske rezultate ostvarene u 2020. godini. Predstavnici institucija i ustanova Islamske zajendice u Hrvatskoj predstavili su izvješća uz analizu obrađenih podataka nakon kojih su, kroz raspravu, ponuđeni dodatni podatci. Članice i članovi Sabora su pokazali veliko zanimanje te je izražena  pohvala za postignute rezultate i izražena je podrška u nastavku razvoja Zajednice sukladno potrebama.