Proljetno vrijeme i ugodne temperature su idealna prilika za realizaciju mnogih aktivnosti na otvorenom, u okruženju prirode, na izletištima s ciljem povratka na zajednička druženja i okupljanja kroz koja jačamo poznanstva i osnažujemo prijateljstva te razvijamo duh džematskog i mektepskog zajendištva.

Jedna takva aktivnost nakon pandemijskog perioda i udaljenosti jednih od drugih održana je u Medžlisu Sisak koji je uz organizaciju Muallimskog kolektiva MIZ Sisak bio domaćin mektepskih susreta MIZ Sisak i MIZ Rijeka.

U nedjelju, 22.maja/svibnja 2022. mektepski polaznici MIZ Rijeka na čelu sa muallimima i gl.imamom MIZ Rijeka Hidajet ef. Hasanovićem zaputili se u Sisak kako bi obišli uskoro završeni Islamski kulturni centar i imali zajedničko druženje u prirodi, na sisačkom izletištu Zibel pokraj rijeke Kupe sa svojim vršnjacima, prijateljima, mektepskimpolaznicima MIZ Sisak.

Goste i prijatelje iz Rijeke dočekali su glavni imam MIZ Sisak Alem ef. Crnkić i predsjednik MIZ Sisak Edin Safić na platou Islamskog kulturnog centra poželjevši dobrodošlicu te istaknuli kako su mektepski polaznici MIZ Rijeka na čelu sa svojim muallimima prva organizirana grupa koja će vidjeti unutrašnjost džamijskog prostora nakon postavljanja tepiha i ugrađenih džamijskih elemenata (mihraba, minbera i ćursa) što je privilegija i čast.

Nakon obilaska vanjskog i unutarnjeg dijela monumentalnog i veleljepnog izdanja džamije i Islamskog kulturnog centra Sisak, gosti iz Rijeke nisu krili svoje oduševljenje i emocije viđenim, a potom su se svi zaputili u prostorije mesdžida i Medžlisa Sisak na podne-namaz.

Nakon podne-namaza gl.imam MIZ Sisak održao je kratko obraćanje okupljenim mektepskim učenicima MIZ Rijeka rekavši da danas upamte dvije važne poruke, a to je da se u muci poznaju prijatelji, a iznad svega da upamte vrijednu i važnu odgojnu poruku našeg Poslanika, s.a.v.s. koji je u jednom hadisu rekao.“Onaj ko je zahvalan ljudima, zahvalan je i Allahu, dž.š.“.

S tim u vezi gl.imam se još jednom zahvalio MIZ Rijeka na čelu sa gl.imamom Hidajet ef. koji su među prvima konkretno pokazali solidarnost, suosjećanje i bratsku podršku i pomoć nakon razornog potresa u Sisku te su značajnim financijskim sredstvima i ljudskim naporom pomogli obnovu jedne porodične kuće samohranog oca u Sunji, nedaleko od Siska kao što su uputili financijsku donaciju za obnovu prostorija mesdžida i Medžlisa Sisak.

„Vi ste naši dokazani i osvjedočeni prijatelji i to vam nećemo nikad zaboraviti“, bila je ključna poruka, a prigodnu zahvalnicu MIZ Rijeka uručio je predsjednik MIZ Sisak Edin Safić koju je primio gl.imam MIZ Rijeka Hidajet ef. Hasanović.

Muallime MIZ Sisak zajedno sa roditeljima i mektepskimpolaznicima MIZ Sisak s nestrpljenjem su očekivali goste i prijatelje na izletištu Zibel gdje je sve bilo spremno za poslijepodnevno zabavno i ugodno druženje uz rekreativne, sportske i zabavne sadržaje, a posebnu pažnju i oduševljenje najmlađih mektepskih polaznika imao je veliki tobogan-napuhanac koji je za ovu namjenu dopremljen i montiran na izletištu za zabavu mektepskih polaznika.

Još jednom se potvrdilo i pokazalo da interakcija uživo, zajednička druženja, susreti, posebno na otvorenom, u prirodi nemaju alternativu i da ovakvi oblici mektepskih susreta daju posebnost kreativnom i kvalitetnom razvoju naše djece.