Znaj da je jedan od najtežih iskušenja kontrola želje  za hranom zato jer je to  u osnovi prirode svakog čovjeka. Glad je data  ljudima kako bi mogli kontrolirati svoje tijelo. Međutim, ako ostane nekontrolirano  apetit želuca će postati jedno od najvećih smrtnih poroka. Proždrljivost. Način da se kontorlira želudac je sprečavanje da postane pun.

Drugim riječima održavanje stanja  gladi/posta. Glad ima deset prednosti.

  • Prva, glad  pročišćava srce i njegovu duhovnu spoznaju.
  • Drugo to omekšava srce  i čini ga prijemčivijom za božansku  milost.
  • Treće, ponizuje ego.
  • Četvrti ga podsjeća na patnje onih  koji nemaju.
  • Peti, slabi strasti i osnažava kontrolu svojih želja što je najveća korist.
  • Šesta smanjuje potrebu za snom. Puni  želudac vodi ka lijenosti.
  • Sedmi, oslobađa vrijeme koje bi inače  utrošio u pripremi i jedenju hrane.  
  • Osmi ima zdravstvene koristi. Mnoge bolesti  proizlazi iz prejedanja.
  • Deveto,štedi  novac i na kraju
  • deseto te čini velikodušnim.  

Znaj da vrijednost gladovanja ne leži u ustezanju baš kao što vrijednost lijeka ne leži u njegovoj gorčini. Trebali biste biti svjesni tri pravila što se tiče hrane.

Prvo treba kvantificirati količinu  hrane i jesti samo ono što je potrebno da nahranite tijelo. Sljedeće, trebali biste  procijenite brzinu i učestalost  konzumacije hrane. Jedite polako. Konačno  treba jesti jednostavnu hranu i izbjegavati nepotreban luksuz.  Znaj da je želudac spremnik  tijela koji obskrbljuje udove i  organe. Želudac je  izvor svih ostalih poriva. Kad je želudac je pun, aktiviraju se drugi  porivi. Kako bi kontorlirali porive tijela i spriječavanje bolesti srca, moramo se usredotočiti na njegov uzrok i suzbiti porive želuca. Cilj kontrole apetita želuca je postići balans između gladi i sitosti tako da nijedan ne odvraća pozornost od sjećanje na Allaha.  

Znaj da najgori spremnik koji možeš ispunti je želudac.

Jedna njegova trećina je za hranu, druga trećina za piće a preostala trećina je za sjećanje na Allaha dž.š