Alkemija sreće je vodič za  transformaciju suštine čovjeka iz njegove  osnovnosti u stanje božanske  čistoće.  Realizacija ove transformacija je putem  povećanje same spoznaje o Bogu. Međutim prije nego što počnete spoznavati Boga prvo morate spoznati sebe.  Vlastita spoznaja započinje  razumijevanje dvaju razlicitih dijelova  svakog ljudskog bića: TIJELA i SRCA  ili točnije duhovnog  srca. Pet je koraka za razumijevanje  srca. Prvo morate prepoznati  negovo postojanje.  Nadalje, znaj da je za rad srca potrebna sreća kroz spoznaju o Bogu.  To se znanje stječe putem znanja o Božjem stvaranju. Nadalje, znaj da je TIJELO kraljevstvo  te da su su udovi i organi njegovi podanici.  Žudnja je ona koja skuplja poreze.  Bijes je policajac. Razum je  glavni ministar kraljevstva a SRCE je kralj. 

Tijelo je u stalnoj duhovnoj  borbi/iskušenju biti "zarobljen" od strane  ljutnje i žudnje, koristeći ih kao a  sredstvo i oružje za postizanje duhovnog  ispunjenja. Ako srce sluša savjete RAZUMA i zadržava bijes i žudnju pod kontrolom, put do sreće će mu biti dostupan. Ali ako RAZUM postane zarobljenik  ŽUDNJE i BIJESA, kraljevstvo će postat pusto i SRCE će biti  uništeno. Znaj da su žudnja i bijes  stvoreni da hrane i štite tijelo i njezini su sluge. Tijelo je stvoreno da nosi osjetila te je njihov sluga. Osjetila su stvorena za  skupljanje informacija i služe RAZUMU. Razum je stvoren kao svjetiljka srca kroz čiju svjetlost  srce može vidjeti božansku prisutnost  Stoga je RAZUM sluga  srca.

Srce je stvoreno da svjedoči  ljepotu božanske prisutnosti i  njegov je sluga. Srce ima niz osobina  koji se mogu podjeliti u četiri vrste: 

  • GRABEŽLJLIVE osobine, koji pronalaze sreću  u bijesu, uništavanju i ubijanju.
  • ŽIVOTINJSKE  osobine, koji traži sreću u  hranjenju, spavanju i kopuliranju.
  • ŠEJTANSKE  osobine, koje ustraju na zlu  izdajstvo i prijevari, te
  • BOŽANSKE  osobine, koji traže sreću u  promišljanju božanske prisutnosti  

Dostići duhovnu sreću, božanske  kvalitete RAZUMA moraju ovladati onim grabežljivim, životinjskim i šejtanskim osobinama. 

Sada kada znate kvalitete  srca, znaj da plementiost srca (srčanost)  je ono što ljude uzdiže iznad ranga  zvijeri. Plemenitost stečena znanjem ima dva stupnja  jedan dolazi kroz srce kroz vrata čiji su izvor  pet vanjskih osjetila poput učenja  umjetnosti i znanosti.  Drugi se stječe izravno  srcem kroz vrata  nebesa i božanskog nadahnuća.  

Znaj da je srce poput bunara a znanje je kao voda. Pet osjetila  su izvori koji pune bunar.  U podnožju bunara je prljavština. Ispod  bunara je čisti izvor. Ova prljavština je  poput vela koji blokira srce pristupanju božanskom nadahnuću  Kako bi ispunio svoje srce čistom vodom  koja leži ispod njega,  morate blokirati izvore i isprazniti  vodu.  Nakon toga morate ukloniti prljavštinu iz  bunara koja se postiže samokontrolom i discipliniranjem duše.  Tek tada će fontana  neprekidnog znanja protjeći i  ispunite tvoje srce.

Zaista, ljudi na ovome  svijetu su manjkavi i slabi. Srce se neprestano bori da podredi osnovne kvalitete tijela prema RAZUMU. To se uspjeva spoznajom Boga te ključem za spoznaju sebe sto je srce i njegova  plemenitost koje čovjeka uzdiže iznad ranga  životinja prema onom božanskom.  

To je početak alkemije sreće.