Abul Qasim Khalaf ibn al-Abbas al-Zahrawi (na zapadu poznat kao Abulcasis) rođen je 936. godine u Zahri u susjedstvu Cordobe. Postao je jedan od najpoznatijih kirurga muslimanske ere i bio je liječnik španjolskog kralja Al-Hakama-II. Nakon duge liječničke karijere, bogate značajnim izvornim doprinosom, umro je 1013. godine.

Najpoznatiji je po svojim ranim i originalnim otkrićima u kirurgiji, kao i po svojoj poznatoj medicinskoj eciklopediji pod nazivom Al-Tasrif , koja se sastoji od trideset svezaka koji pokrivaju različite aspekte medicinske znanosti. Važniji dio ove serije čine tri knjige o kirurgiji, koje detaljno opisuju različite aspekte kirurškog liječenja na temelju operacija koje je izvodio, uključujući kauterizaciju, uklanjanje kamenca iz mjehura, seciranje životinja, primalje, stypice i operacije oka, uha i grla. Usavršio je nekoliko delikatnih operacija, uključujući uklanjanje mrtvog fetusa i amputaciju.

Al-Tasrif je prvi preveo Gherard iz Cremone na latinski u srednjem vijeku. Slijedilo ga je nekoliko drugih urednika u Europi. Knjiga sadrži brojne dijagrame i ilustracije kirurških instrumenata, koje je on koristio ili izradio, a činila je dio medicinskog kurikuluma u europskim zemljama dugi niz stoljeća. Suprotno stajalištu da su se muslimani zazirali od operacije, Al-Zahrawijev Al-Tasrif pružio je monumentalnu zbirku za ovu granu primijenjene znanosti.

Al-Zahrawi je bio izumitelj nekoliko kirurških instrumenata, od kojih su tri značajna: (i) instrument za unutarnji pregled uha, (ii) instrument za unutarnju inspekciju uretre i (iii) i instrument za nanošenje ili uklanjanje stranih tijela iz grla. Specijalizirao se za liječenje bolesti kauterizacijom i primijenio tehniku ​​na čak 50 različitih operacija.

zahrawi

U svojoj knjizi Al-Tasrif, Al-Zahrawi je također raspravljao o pripremi različitih lijekova, uz sveobuhvatan prikaz kirurškog liječenja u specijaliziranim granama, čiji su suvremeni parovi ORL, oftalmologija itd. U vezi s pripremom lijekova, on je također je detaljno opisana primjena takvih tehnika kao što su sublimacija i dekantacija. Al-Zahrawi je također bio stručnjak za stomatologiju, a njegova knjiga sadrži skice raznih instrumenata koji se koriste, uz opis različitih važnih stomatoloških operacija. Razgovarao je o problemu neusklađenih ili deformiranih zuba te o tome kako ispraviti te nedostatke. Razvio je tehniku ​​preparacije umjetnih zuba i zamjene defektnih zuba njima. U medicini je prvi detaljno opisao neobičnu bolest, hemofeliju.

Nema sumnje da je Al-Zahrawi vrlo duboko utjecao na područje medicine i kirurgije, a principi koje je on postavio bili su prepoznati kao autentični u medicinskoj znanosti, posebno kirurgiji, a oni su nastavili utjecati na svijet medicine kroz pet stoljeća. Prema dr. Cambellu ( Povijest arapske medicine ), njegovi principi medicinske znanosti nadmašili su Galenove u europskom medicinskom kurikulumu