Spoznavajući vjeru kroz rad Imam al Ghazalija i njegovo učenje nudi dublje značenje vjere.  Obrazovanje i Tarbiyah su dvije vrlo različite stvari. Pojam Tarbiyah definira mogućnost ljudskog bića da održava sklonost urođene dobrote koja dolazi od onog Božjeg, Fitreta. Drugim riječima uskladiti znanja stečeno kroz Tahleel i Tarbiyah. 

"Al Ghazali dječji projekt" nastoji duhovno educirati djecu i transformirati njihove osobine, pokazujući kako to mogu vanjski aspekti islama. Kroz svoja unutarnja duhovno transformativna značenja promijeniti svaku situaciju u onu koja jača njihovu urođenu osobinu plemenitosti. Projekt ima za cilj pomoći cijelim zajednicama muslimanskih roditelja, učitelja i djece da shvate kako živjeti i utjeloviti plemenite poslaničke osobine kroz samorefleksiju i korekciju.

Djeca crtaju svoja zlatna srca dodavajući točke koje predstavljaju ono što žele korigirati kod sebe. Pranja suđa.. Serijal ima za cilj pružiti kvalitativne autentične smjernice kroz Ghazalijev sustavni pristup za razvoj vrlih osobina. Projekt supervizionira i podržava tim međunarodno priznatih učenjaka Al Ghazalijevog djela.

Sljedeće knjige sa pripadajućim radnim bilježnicama, su dio dječjeg Al Ghazali projekta:

  1. Knjiga Znanja
  2. Knjiga vjerovanja
  3. Tajne pročišćenja
  4. Tajne namaza
  5. Tajne zekata
  6. Tajne Posta
  7. Tajne Hadža
Al Ghazali children projekt

Djeca po prirodi vjeruju u nevidljivi svijet jer su upravo izašla iz njega, mnogo su mu bliža nego što smo mi. Bebe, prema Said ibn Abdul Aziz,  razgovaraju s melekima pa stoga mislim da je dijete vrlo lako duhovno odgajati jer su oni u suštini duhovna bića. Imam al-Ghazali govori o djetetovoj duši kao o dragocjenom nebrušenom dragulju, poput dijamanta. Budući da je potrebno susprezati, disciplinirati i pročišćavat, ne da bi se potisnulo što ustvari doista je, nego iznijeti na površinu blještavilo s kojom je došla odnosno s kojom je rođena, što je ustvari naslijeđe čitavog čovječanstva; sjećanje na iskonski savez onoga što smo jednom svjedočili, što je zapravo suština. Mladi ljudi su iskušani materijalnim stvarim, tehnolgoijom i Dunjalukom  Njegova poruka je zaokupljenost ovim svijetom i ničim drugim. ne ostavljajući prostor za ono najvažnije unutarnja spoznaja iliti znanje srca.

Two hearts

Kako projekt djeluje?  Ovo je adaptacija Imam Al-Ghazalijevog Ihya ulumu ddin gdje se nalaze lekcije i učenja o našim vjerskim zakonitostima i također o našem unutarnjem stanju. Načini kako stvarno ispolirati ogledalo srca objašnjeni su kroz divne priče o djeci i njihovoj obitelji, njihovim odnosima s roditeljima, bakama i djedovima, s učiteljima i drugima. Fons Vitae, izdavač  klasičnih islamskih tekstova, preuzeo je monumentalnu zadaću prevođenja i  adaptacije prvih šest knjiga tako da za sada  Al-Ghazzalijeva: Oživljavanje religijskih znanosti u seriju za djecu i mlade. U svaki set uključene su i izvorne knjige s prijevodom  prilagođene za roditelje i učitelje. Dječja verzija uključuje radnu bilježnicu, priručnike za učitelje i kurikulum s brojnim pratećim aktivnostima Interaktivna web stranica učinkovito uključuje djecu s mnogim resursima uključujući knjige i stripove za preuzimanje i stvari koje treba raditi  Djeca snimaju sebe, glumeći i poroke i vrline i objavljuju ih na web stranici.

I nema sumnje da je Ghazallijev dječji projekt zapravo transformacijski projekt a ne transakcijski. Stvarno je pomogao djeci da duboko i duhovno razumiju ključne aspekte islama. Ako prođemo kroz poglavlja vidjet ćemo što su ključni elementi. Ako pogledamo nastavni plan i program shvatit ćemo glavnu točke i onda možemo koristiti ovu Ghazali knjigu koja služi kao radna bilježnica i ona također pokušava unijeti što više osobnih priča. Podučava nas da pokušamo ispričati priču o sebi jer će onda djeca shvatiti da to nije nešto  apstraktno, da je to nešto s čime ste se susreli

Al-Ghazali Projekt za djecu  pokrenut je na školskim sveučilištima i kongresima diljem svijeta. Od Jakarte  do Marakeša, do Banjula -Gambije i Bradforda u Engleskoj i od Bosne do Južne Afrike gdje je održan nacionalni Ghazali festival sa 16 radionica osigurano za roditelje i odgajatelje.

Mislimo da dugujemo našoj djeci i našim unucima da imamo ove knjige kod kuće i da ih dijelimo i čitamo s njima. Pisani dokaz islama je nepogrešivo i nekontroverzno Imam al-Ghazali. Al-Ghazali kao temeljna tema i njegovo veliko djelo koje bez ili sa religijskim znanostima kao fokusom naših projekata, jedan od onih važnih književno-kulturnih vjerskih projekata koje se može zamisliti u  21. stoljeće. On je   dokaz islama. On je uvijek bio tako i shvaćen.

Poslanik Muhammed, mir i blagoslov na njega, rekao je: "došao samo samo da podučavam dobre osobine. 

Kompletan dokumentarni film o "Al Ghazali dječjem projektu", pogledajte u dva nastavka na sljedećim poveznicama našeg ovogodišnjeg Ramazanskog programa.

Vazno: Kompletan opus Al Ghazilevog dječjeg projekta je trenutno u pripremi na Bosanskom jeziku, inshaAllah.