U Islamskom centru Zagreb u subotu, 4.9.2021., je održan stručni skup za imame i muallime u organizaciji Vjersko-prosvjetne službe Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj i Agencije za odgoj i obrazovanje. Tema ovogodišnjeg stručnog skupa je bila: "Razvijanje kompetencija učitelja islamskog vjeronauka sukladno zahtjevima CKR-a." 

Na samom početku, nakon proučenog odlomka iz Kur'ana kojeg je proučio imam mr. sc. Omer ef. Omanović, zamjenik muftije i ravnatelj Islamske gimnazije dr. Ahmeda ef. Smajlovića Mevludi ef. Arslani poselamio je prisutne u ime organizatora ponudivši kratak pregled aktivnosti i planiranih predavanja te je pozvao ravnateljicu Agencije za znanost i obrazovanje dr. sc. Dubravku Brezak Stamać da se obrati prisutnima.

Ravnateljica AZOO-a dr. sc. Brezak Stamać je izrazila zadovoljstvo zbog mogućnosti održavanja kao i prisustva stručnom skupu istaknuvši pozitivnu atmosferu i ugodno domaćinstvo koje se moglo osjetiti kod svakog posjeta Islamskoj zajednici i na stručnim skupovima. Nakon ravnateljice AZOO-a prisutnima se obratio muftija akademik Aziz ef. Hasanović koji je naglasio značaj održavanja stručnih skupova, cjeloživotnog učenja kao i zbog prilike da se ove godine održi stručni skup u Islamskom centru Zagreb.

Ovom prilikom muftija je uručio priznanje "Hifzi ef. Alagić" glavnom imamu Medžlisa Islamske zajednice Poreč Ismet ef. Ibišiju koje se dodjeljuje imamu/muallimi godine za postignute rezultate u protekloj godini posebno istaknuvši zalaganje u prikupljanju pomoći za potresom pogođena područja.

Potom su uslijedila iznimno zanimljiva predavanja koja su održali prof. def. Ivana Torjanac Matas, edukacijska rehabilitatorica o temi: Vrednovanje postignuća učenika s posebnim potrebama, dr. sc. Nezir Halilović o temi: Sustav kontrole kvalitete rezultata učenja u islamskom vjeronauku te Alem ef. Crnkić o temi: Važnost motivacije u ostvarenju ciljeva - primjeri iz prakse. 

Nakon održanih predavanja uslijedila je pauza za podne namaz i ručak te su u poslijepodnevnim satima, prema predviđenom programu, analizirani podatci o postignutim rezultatima na natjecanju iz islamskog vjeronauka uz raspravu svih prisutnih. Detalje i samu analizu ponudio je predsjednik Povjerenstva za provedbu natjecanja iz Islamskog vjeronauka Mevludi ef. Arslani. Nakon analize, predstavljen je program e-mekteb kojeg je izradio Senad ef. Mandžić s ciljem pomoći u vođenju evidencije i svih bitnih parametara u mektebskom vjeronaučnom procesu. Program će u narednom razdoblju biti testiran od strane korisnika.

Na kraju upriličena je promocija novih udžbenika za četvrti i osmi razred osnovne škole te četvrti razred srednje škole autora: Husreta ef. Hasanovića, mr. sc. Hidajet ef. Hasanovića i Elvedin ef. Posavljaka. Pored autora, udžbenike su predstavili muftija akademik Aziz ef. Hasanović i dr. sc. Nezir Halilović.

Dovu na kraju seminara proučio je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb kr. hfz. mr. sc. Aziz ef. Alili.